OSLO: I dag klokken ti presenterer finansminister Sigbjørn Johnsen det siste forslaget til statsbudsjett fra den rødgrønne regjering før valget 2013. Selv om budsjettet skal være en godt bevart hemmelighet frem til Johnsen drar det opp av kofferten, har medlemmer den rødgrønne regjering lettet på sløret, og gitt nyss om om hvor de gir mer penger i statsbudsjettet. Aftenposten har listet opp de største lekkasjene.

Her er lekkasjene:

Skole:

• Regjeringen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen i spissen innfører et statlig tilskudd for å øke lærertettheten. Det gir 376 millioner kroner årlig til å få flere lærere, fortrinnvis på ungdomsskoler med lav lærertetthet.

• Regjeringen vil bevilge 74 millioner i året for å gi én gratis kulturskoletime for alle 1. til 4.-klassinger fra og med neste høst.

Helse:

•Regjeringen gir 40 millioner kroner på neste års budsjett til tannhelsekontroll for eldre, med virkning 1. juli neste år. Helårsvirkningen av forslaget er 80 millioner kroner. Alle eldre over 75 år får 800 kroner i året til tannlegebesøk.

• Jonas Gahr Støre lekket forrige uke at han skal bruke 15 millioner kroner på partikkelterapi i kreftbehandlingen.

• Lørdag kunne Gahr Støre bekrefte at regjeringen gir 100 millioner kroner til rekonstruksjon av bryst for kreftpasienter.

• Regjeringen har satt av 600 millioner til sykehuset i Kirkenes.

Samferdsel:

• NRK skriver at samferdsel blir årets budsjettvinner. Regjeringen skal overoppfylle dagens transportplan med 1,5 milliarder i statsbudsjettet. 101,5 prosent av de økonomiske rammene for vei og bane i Nasjonal transportplan 2010-2013 følges opp i regjeringens forslag til statsbudsjett.

• Da kommunal— og regionalminister Liv Signe Navarsete åpnet Kvivsvegen, hovedåren mellom Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, kom hun med en gladmelding: Hun lovet at et veiparti på andre siden av Austefjorden får ni millioner kroner som et starttilskudd.

Audun Lysbakken (SV), Kjersti Toppe (Sp) og Magne Rommetveit (Ap) har lekket at det satt av 50 millioner i statsbudsjettet til å påbegynne et 2,3 milliardersprosjekt som skal oppgradere den snart 50 år gamle enspors-tunnelen mellom Bergen og Arna.

• Det er også bevilget penger til 10 kilometer dobbeltspor på Østfoldbanen.

Arbeid:

• Regjeringen skal bruke 30 millioner på ny «ungdomsgaranti». Neste år skal det maksimalt ta én måned fra ungdom registrerer seg som arbeidsledige til de får en aktivitetsplan for veien tilbake til arbeidslivet. Regjeringen klargjør Nav-kontorene i 25 byer med egne ungdomskontakter som skal sørge for å håndheve den nye «ungdomsgarantien».

Pappaperm:

• Regjeringen skal gi norske fedre to uker ekstra permisjon, og utvider fedrekvoten fra 12 til 14 uker. Etter det VG får opplyst anslått til å koste mellom 585 og 650 mill. kroner i året. Etter den nye ordningen vil foreldrepermisjonstiden totalt bli 49 uker med 100 prosent dekning eller 59 uker med 80 prosent dekning.

Bolig:

• Kommunalminister Liv Signe Navarsete har lovet at Husbanken skal få fem milliarder kroner mer i året. Husbanken går fra å få 15 milliarder i året til 20 milliarder. En økning på 33 prosent.

Barnevern:

• Inga Marte Thorkildsen foreslår å øremerke nye 205 millioner kroner, slik at den samlede øremerkingen til det kommunale barnevernet blir på en halv milliard kroner. Det kommer rundt 270 nye stillinger. Fylkesnemndene vil etter forslaget få tilført 20 millioner kroner mer.

Kultur:

I Aftenposten i dag kan vi lese at kulturbudsjettet totalt sett er på 9,95 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 889 millioner kroner. Tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt er den ministeren som i forkant av budsjettet har kommet med flest lekkasjer. Hennes etterfølger Hadia Tajik har på under to uker som minister lovet ut over 411,9 millioner kroner til kulturtiltak. De største enkeltsakene Kulturdepartementet har lekket er:

Søndag banket Tajik på musiker Mari Boines dør, og fortalte at Boine får statsstipend. Dette betyr at hun vil få lønn fra staten fram til hun pensjonerer seg. Samme dag var Tajik på Høstutstillingen. Også her åpnet hun lommeboken: Ledelsen i Kunstnernes Hus fikk den hyggelige bekreftelsen på at de får det beløpet de har bedt om: en økning på 700 000 kroner.

På neste års statsbudsjett er det satt av rundt 3,9 millioner kroner til Nynorsk kultursentrum, noe som er 1,1 millioner kroner mer enn tilsvarende på årets budsjett.

Første dag som minister sa Tajik at Kulturdepartementet på neste års statsbudsjett skal øke midlene til Den kulturelle skolesekken med 14 millioner kroner. I år var bevilgningen på 167 millioner kroner.

Samme dag sa Tajik at det skal gå 36 millioner kroner mer fra Spillemidlene til kulturformål. Andelen vil øke fra 1,25 milliarder kroner til 1, 417 milliarder kroner.

Regjeringen, representert ved Sps Liv Signe Navarsete, SVs Audun Lysbakken og Aps Hadia Tajik laserte budsjettlekkasjen om at de holder løftet til frivillige organisasjoner, og gir 320 millioner friske kroner i momskompensasjon over statsbudsjett.

Under et møte om Kulturrådets aspirantordning røpet Tajik at ordningen blir doblet fra tre til seks stillinger.

Tajik har også lovet å øke støtten til utvikling av dataspill fra 10 til 20 millioner kroner.

Tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt har varslet at posten for pressestøtte vil øke med 20 millioner kroner. Hun har også åpnet for at løssalsaviser skal kunne motta pressestøtte.

Forskning:

•Regjeringen øker bevilgning til åtte Vitensentre og 20 «Newton-rom» med ti millioner kroner.

Bergen kom SV-leder Audun Lysbakken med nyheten om at Regjeringen styrker klimaforskningen med 47 millioner kroner. 42 av millionene skal kanaliseres gjennom Norges forskningsråd. Det betyr at forskningsrådet til sammen vil disponere 400 millioner kroner til klimarelatert forskning i 2013. • Næringsminister Trond Giske lover en femårig bevilgning på tre millioner kroner til opprettelsen av et professorat ved Institutt for geologi og bergteknikk ved NTNU.

Næring:

• På samme tur i Trøndelag kunne han glede investeringsselskapet SIVA med en bevilgning på 250 millioner til på neste års budsjett.

• Giske har også lovet 100 flere millionre til Altinn-portalen. Bevilgningen øker fra 158 til 258 millioner kroner.

• Regjeringen skal styrke satsingen på reiseliv med rundt 10 prosent, nærmere bestemt 25 millioner kroner. Av disse foreslås 15 millioner kroner avsatt til å etablere en ny insentivordning for å restrukturere og effektivisere reisemålsselskapene i landet.

Regjeringen vil gi 29 millioner kroner i neste års statsbudsjett til satellittovervåking. Norge skal nemlig være med i den innledende driftsfasen av EUs klima- og miljøovervåkingsprogram Global Monitoring for Environment and Security.

På besøk til Brønnøysundregisteret lovet Giske at det skal settes av penger til nybygg. Alt i alt vil et nytt registerbygg koste om lag en milliard kroner. For 2013 er det bevilget 20 millioner kroner til utredningsprosessen.

Trossamfunn:

Regjeringen gir nærmere en million kroner ekstra til rådene for tro og livssyn i neste års statsbudsjett. Samarbeidsrådet for tro og livssynssamfunn (STL) får 400. 000 kroner mer. Norges Kristne Råd får 395.000 kroner ekstra, mens Islamsk Råd Norge får 188 000 kroner mer. Tilsammen utgjør støtten til trossamfunn 5,8 millioner kroner.

Flom og ras-sikring:

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) får en ekstrabevilgning på 54 millioner kroner i neste års statsbudsjett. 45 av millionene er øremerket til fysiske sikringstiltak mot flom- og rasskader på veiene. Ni millioner skal brukes til å etablere en operativ varslingsteneste for snø- og jordskred i samarbeid med Meteorologisk institutt, Jernbaneverket og Statens Vegvesen. Dette ble også nevnt i kongens trontale.

Miljø:

• Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell øker potten til skogvern med 100 millioner kroner, og lover mer til skogvern i årene som kommer.

• Solhjell har lovet 370 millioner kroner til oppussing av urbygningen ved Universitetet i Ås.

• Brenneriet Atlungstad i Stange er sikret millionsstøtte: Statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Killi Westhrin (SV), har avslørt av Atlungstad blir oppført på Riksantikvarens liste over industrielle kulturminner.

Bistand og utvikling:

• Heikki Holmås og Utenriksdepartementet planlegger å bruke 1,6 milliarder kroner på bistand til utdanning og forskning, hvor 75 millioner er øremerket til å gi barn i katastrofeområder bedre muligheter til utdannelse.

På sin Facebook-side søndag kveld varsler Holmås at Regjeringen foreslår å bevilge omlag 150 millioner nye kroner til for at jenter og kvinner i fattige skal få tilgang til prevensjon, samt å øke støtten til FNs befolkningsfond til over 400 millioner kroner.

Holmås har også lekket at Regjeringen bestiller et nytt forskningsskip, klart for levering i 2016. Skipet skal døpes ”Dr. Fritjof Nansen”.

Før Jonas Gahr Støre gikk av som utenriksminister kunne han avsløre at bevilgninger i bistanden skulle økes. 650 millioner kroner er øremerket til barn- og mødrehelse, og skal deles ut de neste fem årene. Bevilgningen utgjør mer en tre milliarder kroner.

Samespørsmål:

Statssekretær i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Ragnhild Vassvik Kalstad, var i Karasjok, og medelte nyheten om at Røyrvik kommune innlemmes i samisk språkfovaltningsområde. Prislappen er på 4,1 millioner kroner.

Pekepinn på prioriteringer

I kongens trontale under den offisielle åpning av Stortinget, trakk han opp de politiske linjene som Regjeringen vil styre etter i kommende år. Dette gir en pekepinn på hvilke prioriteringer en kan vente å finne igjen i budsjettet:

Også på neste års budsjett må Regjeringen prioritere sikkerhet og beredskap. Regjeringen skal følge opp 22. juli-kommisjonens arbeid, og det er lovet at det skal øves mer, det skal bli et nytt bredskapssenter skal etableres i Oslo, militær helikopterberedskap på Rygge skal kunne bistå politiet, og arbeid med å sikre objekter skal styrkes. Dette vil få utslag på budsjettet.

  • På helsefronten skal Regjeringen utarbeide et nytt kreftregister. Statsbudsjettet vil svare på hvor mye Regjeringen vil bruke på dette.

  • Regjeringen vil styrke boligbyggingen, og legge frem en Stortingsmelding. I budsjett vil man få se hva hvilken strategi Regjeringen legger for utbyggingen.

  • Regjeringen vil bedre samfunnets evne til å håndtere flom- og skredrisiko, og penger vil trolig flyttes deretter i budsjettet.

  • En av hovedsakene hos Forsvardepartementet er å gjennomføre en kompetansereform, som er den tredje fasen i omstillingen av Forsvaret.

  • Regjeringen skal gjennomføre kulturløftet – som skal få flere til å delta i kulturaktiviteter, frivillige i lag og foreninger. Her er det trolig at Kulturdepartementet vil nedlegge store summer.

Overfor Aftenposten har SSB og Oljefondet spådd at Regjeringen vil foreslå å bruke langt mindre enn fire prosent av Oljefondet, som er kjernet i handlingsregelen for bruk av oljepenger. Bakgrunnen for dette er at Oljefondet har blitt så stort at hvis handlingsregelen blir fulgt, vil det presse opp lønnsveksten og svekke konkurranseutratte bedrifter.