LINDESNES: — Jeg mener at en ordfører skal være tilgjengelig. Og sosiale medier som Facebook er en helt topp måte å holde kontakt med ikke bare familie og venner, men også innbyggerne, sier hun.

Kristoffersen har vært på Facebook (FB) i tre år, og bruker nettstedet aktivt for å spre informasjon om kommunen, sitt politiske budskap, men særlig hva hun steller med i jobben som ordfører. Hun har 1090 følgere, og alle disse får omtrent hver dag vite hva hun steller med.

Personlig

— Det er en fantastisk måte å nå ut til folk på kort tid. Jeg prøver å være litt personlig, gi av meg selv uten å bli for privat, sier Kristoffersen.

Ved å se på hennes FB-logg ser vi at hun legger ut alt fra ett til sju-åtte innlegg om dagen. Særlig aktiv var hun da statsbudsjettet ble lagt fram og hun vikarierte på Stortinget.

"Dette er ikke bare ett løftebrudd, men et dobbelt løftebrudd. Det har aldri vært noen tvil om at regjeringen skulle sørge for 12.000 nye plasser i eldreomsorgen innen 2015", var en av meldingene.

— Det fine er å få en umiddelbar respons fra folk. Det er veldig nyttig, sier hun.

For eksempel får hun innspill som hull i en kommunal vei eller gatelys som er gått.

— Da sender jeg e-post til rette kommunale etat for å be dem se på saken, sier Kristoffersen.

Vil være positiv

Hun er nøye med hva hun skriver.

— Jeg ønsker å være positiv, og skal jeg skrive noe negativt i en diskusjon går det på sak, ikke person, sier hun.

Ordføreren angrer ikke på noe hun har skrevet.

— En ordfører som bruker sosiale medier bør ha sin egen "Vær varsom"-plakat. Det forsøker jeg etter beste evne. Men jeg tviler ikke på at jeg har irritert enkelte grenseløst, smiler hun.

Ikke alene

Kristoffersen er aldeles ikke eneste politiker fra Sørlandet på FB. Et søk forteller for eksempel at stortingsrepresentantene Åse Michaelsen (Frp) har 1527 FB-venner, Kari Henriksen (Ap) 1086, Peter Gitmark (H) 1876, Henning Skumsvoll (Frp) 750 og Alf Holmelid (SV) 1552. I Aust-Agder har blant andre Freddy de Ruiter (Ap) 1627 FB-venner, mens Svein Harberg (H) kan skilte med 1459. Flere har også blogg, som blant andre Ingebjørg Godskesen (Frp), stortingsrepresentant fra Aust-Agder og Sven Seljom (H), bystyrepresentant i Mandal.

– Blir enda mer viktig

Politisk analytiker Svein Tore Marthinsen har skrevet bok om politikere og sosiale medier. Han er ikke i tvil om at vi vil oppleve vekst i sosial medier som en måte å holde kontakt med velgerne på.

— Ved valget i 2009 anså kun én av ti velgere sosiale medier som viktig i deres partivalg. Ved neste valg vil dette øke markert, tror Marthinsen.

Han sier at mange politikere fortsatt bruker Facebook enveis.

— De har ikke sett potensialet i å få respons fra velgerne. I stedet roper de ut sitt budskap uten å være særlig opptatte av invitere til debatt. Men også dette er blitt bedre, sier Marthinsen.

Han sier at rikspolitikerne ikke nødvendigvis er flinkere enn lokalpolitikere i bruken av sosial medier.

— Det er stor forskjell fra politiker til politiker, sier han.