KRISTIANSAND: — Handlingene i seg selv er gruoppvekkende. Menneskelig sett er drapet sinnssykt. Men det er en folkelig benevnelse. I rettslig forstand er imidlertid ikke handlingene sinnssyke. Det er ingenting som tyder på at tiltalte var strafferettslig utilregnelig i gjerningsøyeblikket, sa aktor Jostein Johannessen som fører saken på vegne av påtalemyndigheten.

17 ÅRS FENGSEL: Aktor Jostein Johannessen ba om at tiltalte blir dømt til 17 års fengsel. Forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen mener straffeforslaget er altfor høyt. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

Forstod handlingeneJohannessen sa i sin prosedyre at skyldspørsmålet er uomtvistelig og at det er opplagt at tiltalte skal dømmes for drapet på 20 år gamle Constanza Hernandez.

Aktor mente tiltalte handlet med forsett, og at han skjønte hva han gjorde.

I sin avslutningsprosedyre trakk Johannessen fram at de krimtekniske undersøkelsene tyder på at det pågikk en kamp på død og liv i leiligheten i Østerveien på Lund.

Vergeskader

Connie Hernandez hadde vergeskader på armene, noe som tyder på at hun har kjempet for livet ved å beskytte seg mot kniven. Johannessen mente det var straffeskjerpende at tiltalte også fortsatte å stikke offeret etter at døden inntraff.

Aktor sa at 22-åringen var målbevisst da han drepte eks-kjæresten. Johannessen ville ikke spekulere i om tiltalte vurderte for og imot om han skulle drepe 20-åringen. Men da han først startet drapshandlingen, var knivstikkene harde og målrettede, sa Johannessen.

”Jeg stiller meg tvilende til at tiltalte ikke husker hva som faktisk skjedde.

Statsadvokat Jostein Johannessen i rettenHukommelsestap Både i avhør og i retten har tiltalte hevdet hardnakket at han ikke husker noe av selve drapet. Allerede i sitt innledningsforedrag sa aktor Johannessen at han stilte seg tvilende til tiltaltes hukommelsestap. Dette gjentok han under avslutningsprosedyren.

— Jeg stiller meg tvilende til at tiltalte ikke husker hva som faktisk skjedde. Vi har i løpet av rettssaken hørt flere vitner fortelle at tiltalte opplyste på telefon at han hadde drept Hernandez, sa aktor.

UTEN LIVSKVALITET: Bistandsadvokat Tore H. Pettersen formidlet noen ord fra mor til avdøde Connie Hernandez. Moren føler hun ikke har noe liv etter at datteren ble tatt fra henne. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

17 års fengselJohannessen påpekte at straffenivået i voldssaker ble skjerpet i 2010. Aktor endte opp med å be om 17 års fengsel for 22-åringen.

Tiltaltes forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, sa det ikke er noen tvil om at hans klient er skyldig i drapet.

— Han vil ta sin straff. Det jeg er opptatt av er størrelsen på straffen, sa Johnsen.

Forsvareren understreket at tiltalte aldri er domfelt eller bøtelagt for straffbare forhold og at han får gode skussmål av venner og familie.

— Det er snakk om en handling utført i sterk affekt utløst av ett eller annet. Det er ikke noe forutgående for dette som har utløst handling. Tiltalte har aldri hatt i sine tanker å skade avdøde, sa forsvareren.

Reelt hukommelsestap

Johnsen mente også at retten ikke burde trekke tiltaltes hukommelsestap i tvil.

— Han har fortalt nøyaktig det samme hele tiden. Politiet har forsøkt å framkalle tiltaltes hukommelse. Dette har han medvirket til, men politiet har ikke lyktes, sa Johnsen.

Forsvareren mente også at det ikke foreligger skjerpende omstendigheter selv om drapet er utført på en gruoppvekkende måte.

— Det holder ikke at fornærmede er drept med en rekke knivstikk, sa Johnsen og viste til flere høyesterettsdommer.

Forsvarer Johnsen ba om at klienten blir behandlet på mildeste måte.

Oppreisning og erstatning

Bistandsadvokat Tore H. Pettersen ba om inntil 200.000 kroner i oppreisning til begge foreldrene til drapsofferet, samt 43.000 kroner i erstatning for faktiske utgifter.