FARSUND: Det bekrefter politikilder overfor Fædrelandsvennen.

Mannen ble i juli 2007 dømt til åtte års fengslet for å ha foregrepet seg seksuelt på fire kvinner. Overgrepene ble betegnet som svært grove. I tingretten ble mannen dømt til forvaring, men dette ble endret til fengselsstraff av Agder lagmannsrett.

Ifølge dommen skal mannen ha truet flere av kvinnene til å innta amfetamin før han voldtok dem. Han er også dømt i Oslo tingrett for å ha utøvet grov vold mot en prostituert etter å ha fått henne til å innta amfetamin.

Tre kjenninger pågrepet

Tre menn er så langt pågrepet og siktet for forsettlig drap. Mennene ble tatt på flere adresser i Farsund. Mennene ble pågrepet henholdsvis klokken 01 og 05 natt til onsdag.

— Mennene har ikke avgitt noen tilståelse ennå, sa politiadvokat Hellek Rue under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Ifølge kilder Fædrelandsvennen har snakket med, er politiet svært sikre på at de har pågrepet rette gjerningsmenn. — Vi har skjellig grunn til mistanke mot de tre, sier politiadvokat Helle Rue.

Det har vært mobilisert et stort team av etterforskere natt til onsdag. Vitneavhør ga tidlig så mye informasjon at politiet kunne sirkle inn de tre siktede mennene.

Fengslingsmøte torsdag

De tre pågrepne er alle i 30-årene og fra farsundsdistriktet. Mennene har foreløpig kun gitt en foreløpig forklaring.

De er brakt til sentralarresten i Kristiansand og vil bli avhørt i løpet av dagen. Politiet tar sikte på å fremstille de tre for varetektsfengsling på torsdag.

John Kristian Elden er oppnevnt som forsvarere for en av de siktede.

— Jeg kjenner ikke saken ennå, utover at jeg har oppfattet at min klient ikke erkjenner noen form for skyld til noen medvirkning, skriver Elden i en sms.

Den overgrepsdømte mannen skal for ikke lenge siden ha blitt løslatt fra fengselet, og har bodd på den aktuelle adressen i kort tid.

Fædrelandsvennen vet at overgrepssaken er svært sentral i etterforskningen. En av politiets teorier handler om at drapet kan være motivert av hevn.

Etter det Fædrelandsvennen forstår skal 57-åringen være drept med kniv.

Bekymringsmelding til politiet

Det var en bekymringsmelding til politiet klokken 19.50 tirsdag kveld som gjorde at en politipatrulje ble sendt til den aktuelle adressen i Vanse. På stedet kunne politifolkene raskt slå fast at de sto overfor et drap.

50-åringen skal ha blitt funnet drept i stua i boligen. Kriminalteknikere fra Agder politidistrikt ble raskt sendt til stedet. De har jobbet på åstedet i hele natt og er fortsatt på åstedet onsdag formiddag.

Under pressekonferansen på Lyngdal lensmannskontor opplyste politiadvokat Hellek Rue at de tre pågrepne er alle kjenninger av politiet.

— Saken er i en oppstartsfase. Det er tatt en del avhør av siktede og vitner, men det skal gjøres ytterligere avhør i saken. Avdøde vil bli sendt til obduksjon og det vil bli foretatt ytterligere krimtekniske undersøkelser, sa Rue under pressekonferansen.

Lister driftsenhet har ansvaret for etterforskningen i drapssaken, men de får bistand fra ansatte ved felleskriminalenheten ved Agder politidistrikt.

vanse3.jpg Foto: Jarle R. Martinsen