ÅSERAL: — Det er tross alt bedre enn ingen ting at menn nå diskuterer likestillingspolitikk, sier Toril Runden (Ap).

Hun er eneste kvinne når medlemmene i politisk samordningsgruppe for regionplan Agder møtes og diskuterer de overordnede sakene for regionen.

— Slik blir det når medlemmene velges fra de ulike regionrådene. Da blir det gjerne mange menn, sier Runden.

Den politiske samordningsgruppen settes sammen av politikere fra de tre store byene Kristiansand, Arendal og Grimstad, fylkeskommunene og Agders fem regionråd. Blant disse er det kun Vest-Agder fylkeskommune som har valgt inn en kvinne.

Torsdag diskuterte den mannsdominerte samordningsgruppen veien videre med likestillingsarbeidet, og politikerne hadde fått i oppdrag å komme med konkrete forslag til hvordan man skal komme bedre ut på Sørlandet når likestillingen måles.

Tjener mindre

Kommunene på Agder kommer dårlig ut på likestillingsindeksen når det gjelder lønn, deltidsarbeid for kvinner og kvinners deltakelse i arbeidslivet i forhold til landsgjennomsnittet.

En av kommunene som har tatt tak i likestillingsarbeidet er Kvinesdal, og ordfører Odd Omland (Ap) fortalte om veien fra å skåre svært lavt på likestillingsindeksene til å bli tildelt Agderrådets likestillingspris.

Tar tid

— Likestilling tar tid, men uten klare mål og planer kommer man ingen vei, sier Omland.

Og det var rundt dette diskusjonen gikk da mannfolkene diskuterte likestilling: Skal man snart komme fra snakke- og planstadiet til handling? Noen ønsket å gå videre på innspill som kom på møtet, men man endte opp med et vedtak om at administrasjonen jobber videre med saken, en jobb for den nyansatte prosjektlederen for likestilling på Agder.

Blant de som kom med konkrete likestillingsinnspill på møtet var Tellef Inge Mørland (Ap), gruppeleder i Aust-Agder fylkesting.

— Vi bør ta modell av den kulturelle skolesekken og etablere en sosial skolesekk. Med innhold der man møter mennesker av ulik kulturell bakgrunn, flyktninger, rullestolbrukere og folk som sliter med psykiatri, sa han.

Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) tok til orde for at man i landsdelen starter et eget program for å få kvinner til å søke toppverv i privat- og offentlig sektor, og pekte på den jobben NHO har gjort gjennom global- og female future-programmene.

Likestillingssjekk

Toril Runden tror det kan være en god idé å sørge for at alle politiske saker går gjennom en likestillingssjekk. Hun ønsker også mer kunnskapsutveksling mellom privat og offentlig sektor, og nevnte turnusarbeid som et eksempel. Der hører man ofte fra privat sektor at man ikke kan jobbe deltid med turnusarbeid, mens i offentlig sektor mener man det er vanskelig å ha folk i fulle stillinger i turnus.

Fylkesordfører i Aust-Agder og leder av samordningsgruppen, Bjørgulv Sverdrup Lund, tok til orde for at man gjennomfører en likestillingsturne, der man møter folket og gir likestillingen et ansikt.