KRISTIANSAND: Det legemeldte sykefraværet er på vei ned landet over, men har gått mest ned i Vest-Agder.

Sykefraværet har gått ned fra 6,5 til 6,0 prosent fra 2. kvartal 2011 til 2. kvartal 2012, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en pressemelding.

Den nasjonale nedgangen er på 7,6 prosent, mens tallet for Vest-Agder er 9,6 prosent.

- Viktig med oppfølging

- Det viktigste arbeidet gjøres ute på arbeidsplassene, med solid oppfølging av hver enkelt ansatt, sier fylkesdirektør i NAV Vest-Agder Elisabeth Blørstad, til Fædrelandsvennen.

- Hva tror du er grunnen til at nettopp vestegdene har klart så gode tall?

— Jeg tror det ligger i systemarbeidet NAV har gjennomført i samarbeid med bedriftene på Agder. Det er utrolig viktig for enhver arbeidsgiver å ha fokus på dette, ellers får en tap av kompetanse i enheten som kan være veldig kritisk.

Hun er glad for at IA-avtalens (inkluderende arbeidsliv) intensjon om å redusere sykefraværet med 20 prosent nå er nådd i privat sektor.

— En nedgang på 20 prosent ville resultert i et fravær på 5,6 prosent, og for privat sektor landet over, er nå tallet nede i 5,5, sier hun.

Justert for influensa

Sykefraværet svinger imidlertid gjennom året.

— De sesongjusterte sykefraværstallene er justert for influensa, og beskriver derfor den underliggende utviklingen rensket for influensavariasjoner, sier arbeidsminister Bjurstrøm.

Det sesongjusterte sykefraværet var i 2. kvartal 2012 6,4 prosent. Dette er 2,6 prosent lavere enn 1. kvartal 2012.