IVELAND: — Vi jobber fremdeles med å få slukket brannen. Vi har kontroll på flammene, og holder nå på med etterslukning, opplyser overbefalsvakt Eddie Hoel ved Kristiansandregionen brann og redning (KBR) til fvn.no.

Brannvesenet holder på å spyle ned marka fra alle fronter.

— Da jeg snakket med de for en halvtime siden hadde de kontroll på stedet, opplyser alarmoperatør ved brannvakta i Arendal, Stig Trondsen.

Ifølge ham er det ikke mye flammer igjen å se i området.

— Men det er mye røyk. Så vi må få fuktet marka slik at flammene ikke blusser opp igjen.

Sivilforsvaret bistår

Lokalt brannvesen har fått bistand fra Sivilforsvaret. Onsdag formiddag jobbet 20 personer fra Sivilforsvaret og 10-15 fra Kristiansandsregionen brann og redning med å få slukket brannen fullstendig.

Bakken i området hvor det har brent dynkes jevnlig for å unngå at brannen blusser opp på nytt. Det vil bli gjennomført etterslukking i hele dag og i morgen. I morgen gjøres det ny vurdering av situasjonen.

Hoel i KBR sier at brannvesenet har fått slanger rundt brannen og mener at de har 95 prosent kontroll på brannen.

(Les mer under bildet)

Slik så det ut i brannområdet tirsdag kveld. Foto: Kjetil Reite. Foto: Ernest Boswarva

Venter ikke mer regn

I løpet av natta falt det noen dråper regn i brannområdet. De store mengdene ble det ikke og nå er det ikke ventet mer regn.

— Nå venter vi opphold igjen. Det var litt forbigående regn, men det kom mest litt lenger nord i Agder, forteller statsmeteorolog John Smiths ved Meteorologisk institutt, til fvn.no.

Utover dagen er det forventet at temperaturen vil holde seg i overkant av 20-tallet og sola skal skinne.

— Det blir ikke mye vind. Langs kysten ved Lindesnes, Oksøy og Lista kan det bli opptil stiv kuling, men der hvor det brenner er det ikke meldt mye vind, sier Smiths.

Lite nedbør i juni gjør det ikke lettere å holde brannene unna. Statistikken for målestasjonen på Kjevik viser nemlig at juni har vært den nest tørreste juni-måneden siden målingene startet. Det er kommet 4,8 millimeter nedbør denne måneden. I rekordmåneden falt bare 0,9 millimeter nedbør.

(Les mer under bildet)

BRANN: Det brant godt i kratt og busker ved Oggevatn (Foto: Ernest Boswarva)

Ute av kontroll

Det var i 15.30-tiden i går at de første meldingene om brannen begynte å komme inn til politiet og brannvesenet.

Brannen startet i området rundt Oggevatn skole og var lenge ute av kontroll. Like før klokken 16.00 brant det såpass kraftig på stedet at brannvesenet bestemte seg for å be om bistand av helikopter i slukningsarbeidet.

— Vi sender et helikopter til Birkenes. Vi er på vei, opplyste Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til fvn.no klokken 15.55 i går.

En hytteier fvn.no var i kontakt med stod å så på at flammene gradvis spiste seg oppover heia.

— Flammene sprer seg fort. Jeg står en kilometer unna der det brenner og det er fælt å se på, sa Lasse Bredsten til fvn.no.

Da blåste vinden i en sørlig retning og hytten hans var derfor ikke i fare, men han fryktet at vinden skulle snu og situasjonen forandres.

— Jeg håper bare at de har tatt lærdom av det som skjedde under Frolands-brannen, sa han.

(Les mer under bildet)

SLUKKING: Det arbeides hardt for å forhindre at brannen sprer seg til bebygde områder. (Foto: Ernest Boswarva)

Helikopter

Etter hvert fikk brannvesenet lagt ut slanger på alle fronter.

— Vi prøver nå å stanse brannen i frontene. Det er noen hytter i nærheten av brannen, men foreløpig er de ikke i fare, sier overbefalsvakt ved Kristiansandregionen Brann og Redning, til fvn.on klokken 17.25 tirsdag.

Ifølge øyenvitner på stedet ankom et helikopter like over 17.30. I 20-tiden tirsdag kveld trådte værgudene hjelpende til. Da begynte det nemlig det nemlig å dryppe litt regn i brannområdet. Brannvesenet anslår at et sted rundt 500 dekar skog har gått tapt i brannen.

Ved 21.30-tiden opplyste brannvesenet til NTB at de hadde temmet brannen.

– Vi har kontroll på alle flankene, og den er i ferd med å roe seg ned. Men det brenner fortsatt inne på området, så vi vil fortsette for fullt utover natta og morgendagen, uttalte innsatsleder Eddie Hoel i Kristiansandregionen Brann og Redning til NTB.

Brannen startet i området rundt Oggevatn skole. Brannfolk fvn.no har vært i kontakt med sier det var så vidt brannen ikke spredte seg til skolen. Flammene ble slukket om lag 100 meter fra skolebygningen.

(Les mer under bildet)

FOTO: Lasse Bredsten

Tørt

Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å brenne bål i eller i nærheten av skog og mark uten brannsjefens tillatelse og det får man ikke i nærmeste fremtid.

— Det er generelt stor skogbrannfare i våre forvaltningskommuner. De gode værutsiktene fremover samt økning i vind gjør at vi fra i dag av innfører totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark, skriver brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør i en pressemelding.

Dette vil også omfatte de tilrettelagte bål- og grillplassene i kommunen og gjelder også for bruk av engangsgriller.

Videre legger brannsjefen også ned et midlertidig forbud mot skogsdrift i de samme kommunene.

Forbudet omfatter kommunene Audnedal, Farsund, Hægebostad, Kvinesdal, Lindesnes, Lyngdal, Mandal, Marnardal og Åseral.

Saken oppdateres.