SVÆR: Den største laksen som er i akvariet, veier hele 10,6 kilo. I refleksen fra akvarieglasset betrakter Odd Møll (t.v) og Erik Skjævesland storlaksene fra Mandalselva. Foto: Roar Greipsland
LAKSESENTER: Olav Lauvda (nærmest)l, Erik Skjævesland og Odd Møll ved det nylagede akvariumet ved Marnar Laksesenter på Laudal. Anlegget rommer rundt 30.000 liter vann, og fisken svømmer bak syv cm tykke glassvegger. Foto: Roar Greipsland
BYGGES UT: Til neste sesong skal det være ferdig et utbygg i forkant av akvariet. Da vil en kunne betrakte fiskene fra et mørkt rom, og dermed unngå reflekser i glasset. Samtidig skal det bygges et "tak", som slipper ned lys i anlegget. Foto: Roar Greipsland
MANGE: Laksen svømmer rundt, og ser ut for å trives i den kunstige elva. Foto: Roar Greipsland
NÆRT: Når laksen glir langs glasset, ses fargespillet og fisken så tett på som det er mulig. Foto: Roar Greipsland
MANGE: Laksen svømmer rundt, og ser ut for å trives i den kunstige elva. Foto: Roar Greipsland
VIDEREUTVIKLES: Odd Møll (t.v) og Olav Lauvdal (t.h) er ledere for hver sine delområder i Mandalselva. Erik Skjævesland er formann i hovedstyret for Mandalselvas Elveeigarlag, og tror lakseakvariumet vil bli godt mottatt blant både fiskere og andre når det videreutvikles til neste sesong. Foto: Roar Greipsland

MARNARDAL: Laksen som fanges til akvariet lider en god skjebne. Etter et par måneder bak glassveggene settes de ut i elva igjen, og får sånn sett en langt blidere skjebne enn de som blir tatt på kroken under elvefisket, smiler Erik Skjævesland.

30.000 liter

Erik er formann i hovedstyret for Mandalselvas Elveeigarlag. Sammen med resten av styret og lederne for delsonene i Mandalselva, tok han initiativ til å lage et stort akvarium for laksen. Med velvilje fra Agder Energi som eier tomta ved Marnar Laksesenter, og med midler fra Flerbruksplanen for Mandalsvassdraget, ble ideen gjort til både glass og betong. De siste ukene har laksen svømt rundt i 30.000 liter vann.

— Aller først fikk vi noen få laks fra klekkeriet på Finsådal, og da vi så alt fungerte bra, ble de byttet ut med laks rett fra elva. Den største av de 17 laksene som svømmer her nå er på 10,6 kilo, forklarer Olav Lauvdal, leder for elvas delområde 3. Storlaksen ble fanget i ei laksefelle tilhørende elveeierlaget. Mange fiskere har også levert laks direkte til akvariet.

Utvides og utvikles

Vannforsyningen er det Agder Energi som sørger for, og i løpet av 30 timer er massene skiftet ut med nytt og frisk elvevann. Flerbruksplanen har finansiert akvariet til ca. 200.000 kroner. Til sommeren skal det etter planen bygges et slags tak over, og et utbygg som sørger for at fisken betraktes fra et mørkt rom for å unngå refleks i glassene.

— Dette er et tiltak for å vise fiskere og turister villaksen i Mandalselva. Foreløpig kan vi ikke si så mye, men vi sysler også med større planer, sier Erik Skjævesland.

Senioringeniør Eivind Hellerslien ved Fylkesmannens Miljøvernavdeling mener det er helt greit at laksen holdes i akvarium et par måneder, all den tid den fanges i selve fisketiden for elva.

De har fått tillatelse til dette, og verken oss eller Direktoratet for Naturforvaltning har innvendinger til dette. Laksen gyter fram til midten av november, så når den slippes på elva vil den gyte som vanlig, sier Hellerslien.