KRISTIANSAND: Grundekjøn trakk i sin årstale fram alt det positive som skjer iKristiansand. Han viste til et blomstrende næringsliv, Kilden,Aquarama, ishall på Idda, et yrende frivillig kultur— ogforeningsliv, blant annet. Ordføreren tok utgangspunkt inæringslivets behov og snakket om at Kristiansand må væreattraktiv, må satse på kunnskap og må utvikle infrastrukturen.

— Menpå mange måter er vi nye politikere kommet til desserten. Myeskjer. Og etter desserten kommer regningen. Kristiansand kommunemå, som alle, sette tæring etter næring. Derfor er jeg glad vi nåhar fått tak på hvor mye gjeld vi kan ha, og regler for økonomien,sa ordføreren.

Fikk ros av Kleppe

Vidar Kleppe tok ordet etterpå og roste ordføreren,men Kleppe var kritisk til samarbeidsklimaet som har uviklet segmellom Kristiansand og fylkeskommunen – og han undret hva som skaltil for å forbedre dette, slik at landsdelen kan snakke mer med énstemme. Kleppe viste til at koalisjonspartiene som Grundekjønrepresenterer mener helt ulikt i fylkestinget og i bystyret. - Vi måtale med én stemme for å få gjennomslag, svarte ordføreren.

– Vi kansikkert bli bedre på å få fram våre argumenter i ulike fora, mendet kan like mye være at andre bør lytte mer til Kristiansand,svarte Gundekjøn.

— Den uttalelsen er jeg ikke sikker på atordføreren i Vennesla, Søgne eller Songdalen kjenner seg igjen i.De opplever at vi må lytte mer i Kristiansand etter det som harskjedd i det siste, sa Aps Mette Gundersen og tenkte pårushtidssaken.

- Hva slags signal?

Gundersen gikk til angrep på ordførerens politikkmed en gang i bystyret torsdag morgen:

— Ordføreren snakker omnæringslivets behov for attraktiv by. Til magasinet Spenn sier duat idrett og kultur og fritidstilbud vil få mindre fremover. Hengerdette sammen? Og dere går inn for lokal kontantstøtte fortoåringer. Kristiansand er hovedstad i Norges minst likestiltelandsdel. Hva slags signal er dette å sende ut, sa hun.

— Vi kanikke si ja til alt. Da havner vi som partiet som lovet at ”alleskal tjene mer enn naboen”. Eldre og omsorgstrengende har værtunderprioritert. Derfor vil vi satse på dem. Da må man si nei tilnoe annet. Men kultur og fritid er ikke bare en kommunal oppgave.Jeg synes for eksempel at næringslivet selv kan bidra mer. I etselskap jeg jobbet i før, støttet vi kultur med millioner årlig, saordføreren.

Da Grundekjøn var på vei ned fra talerstolen ropteGundersen at hun også hadde spurt ham om likestilling:-Likestilling ja. Vi ser integreringsdimensjonen, og her erutfordringer. Kontantstøtten handler om valgfrihet forbarnefamiliene, og vi setter det først, svarte ordføreren da hanhadde kommet på talerstolen igjen. De Grønnes Hans Petter Horveundret om ordføreren kjenner til bystyrets vedtatte planer forbedre miljø og klima – og hva han vil gjøre på området. Hanreagerte på at ordføreren i sin tale ikke nevnte miljø med et ord.Ordføreren svarte med å nevne byens satsing på kollektivfelt ogsykkel før han varslet et mulig linjeskifte også på dette området iKristiansand

— Næringslivet stiller spørsmål ved fornuften i å taklimakutt her hjemme, når man kan oppnå så mye mer ved å ta demute. Det er dilemmaer her, vi må se på. Vi må også balanseremiljøhensynene mot folks dagligliv. I går fikk jeg brev fra enborger som gjerne vil ta buss. Men det vil ta vedkommende 2,5 timertil og fra jobb hver dag, sa ordføreren.