DEBATT: — Er du villig til å ofre jobbkarrieren for familien?

- Er kvinner på Sørlandet feige som ikke tør ta lederjobber, eller modige som tør velge familien?

- Er det lommeboka og mannen som styrer kvinnens valg?

Si din mening nederst i saken!

OSLO: Fædrelandsvennen skrev torsdag at det fremdeles er svært få kvinner i topplederstillinger på Agder. Av de 53 største bedriftene, har 47 mannlig toppsjef. Forsker Solberg er svært provosert.

- Tilbakestående

  • Det tar seg ikke ut. Agderfylkene kan ikke være så mannsdominert. Jeg vet ikke om jeg gidder dra på ferie dit en gang. Det er helt antikvarisk, nesten tilbakestående å skilte med så få kvinner og så såre kjønnsbalanser, mener Anne Grethe Solberg, sosiolog, forsker og lederutvikler. Hun har forsket på kjønn og ledelse og er prosjektleder for programmet Futura, som har som mål å bedre kjønnsbalansen i bedrifter. Solberg har også forelest for kvinnene som deltar i NHO-programmet Female Future.

Hun reagerer svært sterkt på den store forskjellen på Agder.

— Det er de som sitter i topplederstillingene som har ansvaret. Det er de som må våkne opp. Skal dere være et mer attraktivt fylke der bedrifter skal investere og folk ønsker å slå seg ned, må dere ha en sunnere balanse og være i takt med tiden. Sånn dere fremstår nå er det helt gammeldags, og dette gubbeveldet minsker attraksjonen til landsdelen, mener hun.

Hundre år

Solberg mener det haster.

— Å se bort fra dette er ganske alvorlig, jeg mener det må settes i gang tiltak raskt.

— Når tror du det er mer likestilt på Sørlandet?

— Om hundre år. Ja, hvis det går i samme fart som i dag, vil det ta mer enn hundre år. Dette må vi bare akseptere. Man må ikke tro at disse prosessene går av seg selv. Historien viser at der man setter inn spesifikke tiltak går det fortere, sier Solberg, og viser til den lovpålagte kvoteringen i styrer.

— Hva må kvinner selv gjøre for å komme seg opp?

— De må ønske å ta større ansvar enn de har i dag, og de må ha et ønske om at bedriften de har valgt å jobbe i skal lykkes. Det nytter ikke å være selvopptatt, det går sjelden bra, mener hun.

Kvinnelig fremtid

Et av tiltakene som er satt i gang på Agder de siste årene er NHO-programmet Female Future. Det sikter seg inn mot kvinner som vil ha topplederjobber.

Til våren avslutter NHO tredje runde Female Future i Agder. Da har 120 deltagere vært gjennom kurset. Det er brukt 4,9 millioner kroner på prosjektet, og pengene komme fra flere instanser, blant annet fylkeskommunene.

Prosjektleder Helen Stie mener pengene er brukt godt, men innrømmer at likestilling tar tid.

— Ting skjer ikke over natta. Det tar tid å arbeide seg inn i nye posisjoner og å få folk i bedriftene til å se mulighetene. Vi ser en utvikling blant de som har fullført kurset. Mange har enten avansert i egen virksomhet eller gått over i nye bedrifter og fått lederjobber, sier Stie.

— Men dette er bare en liten del av Agders befolkning, sier hun.