KRISTIANSAND: – Vi må gjøre noe radikalt, ellers klarer vi ikke å løse oppgavene, sier helse— og sosialdirektør Lars Dahlen.

Det siste året har han ledet arbeidet med å ruste helsesektoren for eldrebølgen som slår inn med full kraft mot 2030. Målet er at eldre og syke mennesker kan bo hjemme lenger, i stedet for på institusjon.

– De eldre kommer til å ha store krav. De vil ha det trygt og godt, og bo der de er vant til å bo. Det krever effektivitet, kompetanse og teknologi, sier Dahlen.

Forebygging fremfor pleie

Han peker på tre utfordringer kommunen står overfor når den pålegges flere oppgaver som følge av samhandlingsreformen: Etterspørselen og forventningene øker hos brukerne, flere trenger bistand samtidig som det blir færre til å yte tjenestene, og mange rammes av alvorlige sykdommer.

– Kommunen må inn på et tidlig tidspunkt. Vi må involvere oss i innbyggernes helse fra barnealder. Vi må i større grad prioritere forebygging slik at folk får god helse. Slik kan vi bremse antall henvisninger og innleggelser, sier Dahlen.

Han viser til Agderforsknings situasjonsrapport, der det beregnes sterk økning i diagnosene diabetes, kreft, kols, demens og slag. Disse sykdommene knyttes til livsstil og høyere levealder, og krever lange og ressurskrevende behandlinger. Forebygging kan derfor gi betydelige ressursbesparelser.

– Hensikten er at kommunen bruker ressursene på å drive forebygging i stedet for behandling og pleie, forklarer Dahlen.

Sentralt i forebyggingen blir å legge til rette for at byens innbyggere stimulerer hjernen og driver regelmessig mosjon.

Tettere samarbeid

I dag har helse- og sosialsektoren en flat struktur med 29 enhetsledere. Ifølge en spørreundersøkelse synes de ansatte at det er vanskelig å samarbeide og koordinere på tvers av enhetene.

I den nye organisasjonsmodellen samles tjenestene under seks enheter. Disse heter barne- og familietjenester, oppfølgingstjenester, behandling og rehabilitering, forvaltning og service, langtids pleie og Nav. I disse dager ansettes nye ledere til enhetene.

– Mange brukere trenger oppfølging og pleie på tvers av enhetene, dette gjelder spesielt personer innen rus og psykiatri, sier Dahlen.

Ragne Quinteros er hovedstillitsvalgt i Sykepleierforbundet Kristiansand, og synes omorganiseringen er spennende.

– Løsningen er utviklende og god. Den krever imidlertid motiverte ledere og endringsvillige ansatte. Det er positivt at vi er tidlig ute, sier Quinteros som sitter i styringsgruppa for prosjektet.

Hun tror den nye organisasjonsmodellen hindrer at brukere faller mellom to stoler, fordi det skal samarbeides tettere mellom enhetene.

– Det er positivt med økt fokus på forebygging, men det blir spennende å se om vi klarer å prioritere forebygging innenfor stramme budsjetter, sier Quinteros.

Den nye organiseringen trer i kraft fra 1. januar 2013.

121031 sykdomsutvikling på agder til 2030.ai