SØGNE: Torsdag 20. september holdes det en presentasjon av analysefunnene på Søgne Gamle Prestegård, og Berit Sellevold ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) er invitert for å holde en presentasjon.

— Vi kommer for å fortelle om levningene, og hva vi har lært om dem siden funnet i 1994. Det er nå sendt prøver til analyse i Sverige som vi venter resultatet av, og jeg håper å kunne presentere dem i Søgne, sier Sellevold.

Tann-analyse

Ifølge seniorforskeren kan nemlig nye funn om levningene snart presenteres etter endelig å ha fått på plass finansiering til å drive ytterligere undersøkelser.

— Vi har sendt en tann inn til DNA-analyse, og vi håper at den blant annet vil kunne si oss noe om opphavet til kvinnen, og mulig slektskap med andre folkegrupper. På den tiden var Norge del av et nordsjøkontinent, hvor mennesker levde som nomader og knyttet forbindelser med andre folkegrupper, sier hun.

Søgnekvinnen, eller Sol-kvinnen, er de eldste levningene av et menneske funnet på norsk jord, som med C-14-metoden er datert til rundt 8600 f. kr.

— Funnet har ligget stille lenge på grunn av manglende finansiering og manglende ressurser for analyser, men nå har Norsk maritimt museum, Birgitte Skar fra NTNU og Kulturhistorisk museum fått fullført prosjektet, og vi håper å få mange nye svar, sier hun.

Store forventninger

Fylkesarkeolog i Vest-Agder, Ghattas Jeries Sayej, sier til Fædrelandsvennen at forventingene til presentasjonen er store.

— Siden 1997 har vi ikke sett noen gode analyser av funnene, og derfor er dette veldig spennende. De har jobbet godt ved NIKU og Norsk maritimt museum, sier han.

— Vi har invitert Sellevold ned for å fortelle om funnene, og vi skal også jobbe med å samle inn mer penger til å gjøre ytterligere utgravinger på funnstedet. For det finnes mer der, sier han.

Ifølge Sayej kan det nemlig ligge flere spennende funn i Søgne-skjærgården.

— Det er funnet tre ulike individer der, der Sol-kvinnen er en av dem. Vi håper å kunne finne flere. Det kan være snakk om en liten kirkegård der. Vi håper at vi kan grave mer til neste år, sier han.

Utstilling

Arkeologen forteller at Søgnekvinnen nå igjen skal stilles ut i Søgne.

— Det skal organiseres en steinalderutstilling som skal stå ferdig rundt jul, og vi åpner i januar, da vi får levningene til å stilles ut. Nå ligger de på Kulturhistorisk museum i Oslo, sier han.