En rekke butikkeiere er i harnisk over planer om omfattende fjernvarmegraving i Kvadraturen, midt i den mest hektiske sommer— og handelssesongen.

Spesielt er sinnet stort i Skippergata, hvor butikkeierne allerede lever side om side med den pågående byggingen av det nye Nav-bygget.

Står sammen

— Dette er en ren katastrofe for oss, sier butikkeier Elisabeth Ackermann.

Hun er én av butikkeierne som nå protesterer høylytt mot planene, som vil ramme butikkeiere i både Skippergata, Festningsgata, Kirkegata og Gyldenløvesgate.

— Dette er for galt. Spesielt for meg, som er i oppstartsfasen av min butikk, er dette ikke holdbart, sier Lise Aunevik-Henriksen, en av de andre butikkeierne i Skippergata.

Tore Vikhals, som driver butikken Bånsull, mener en graving i gata i juli er grunn god nok til å kreve at Agder Energi erstatter butikkens omsetning tilsvarende fjorårets juli-måned.

— Jeg begynner jo å lure på hva slags planlegging dette er. Vi kan bare gi opp driften, dersom dette blir noe av, sier han.

Butikkeierne hevder de får færre kunder og mister verdifull omsetning dersom gata graves opp.

— Ingen orker komme hit dersom gata ser ut som en støyende arbeidsplass, sukker Ackermann.

I et brev til prosjektledelsen i Agder Energi krever derfor leder for Kvadraturforeningen, Harald Andersen, øyeblikkelig stopp i planene, på vegne av sine medlemmer.

I den interne korrespondansen mellom butikkeierne og foreningen heter det også at man vil vurdere å søke erstatningskrav dersom planene ikke endres.

Ombestemmer seg

Den sylskarpe meldingen har ført til at Agder Energi snur hele prosjektet. I stedet for å begynne gravingen ved butikkene i Skippergata, begynner man i stedet på torvet, midt mellom Domkirka og biblioteket.

— For vår del ville det vært best om vi kunne begynne i Skippergata. Vi skjønner derimot at dette ikke er en god løsning for butikkeierne. Derfor har vi nå ombestemt oss, sier prosjektleder for fjernvarme i Agder Energi, Trond Garmannslund, til Fædrelandsvennen,

Nå vil gravingen foregå i motsatt rekkefølge av det som opprinnelig var planlagt. Man begynner dermed ved torvet sommerstid, og fortsetter via Gyldenløvesgate, Kirkegata og tar Skippergata senhøstes.

— Slik jeg ser Agder Energis planer nå, er dette helt i tråd med de krav vi stilte. Jeg er fornøyd med dette, og vil kunne gå god for disse nye planene, sier Kvadraturforeningens Harald Andersen.