KRISTIANSAND: Både fylkeslegen i Vest-Agder og sykehusdirektør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus karakteriserer dette som alvorlig.

Natten mellom 10. og 11. april var seksjonsoverlege Eivind S. P. Myhre vakthavende spesialist for Hjertemedisinske tjenester ved Sørlandet sykehus Kristiansand. På forhånd var det gått ut melding fra Sykehuspartner, som har ansvaret for datasystemene på sykehuset, om at dataanlegget skulle oppdrageres mellom klokken 2300 og 0200. I den perioden skulle man likevel kunne lese journaler, selv om nye ikke kunne skrives inn.

Men Myhre oppdaget til sin forskrekkelse at han var fullstendig uten tilgang til pasientjournaler i hele tidsperioden.

Det samme gjaldt både medisinsk og kirugisk klinikk. Myhre slo alarm gjennom et brev stilet direkte til direktøren i Statens Helsetilsyn, og kopi til blant andre fylkeslegene på Sørlandet og sykehusdirektøren.

Nå foreligger en granskingsrapport utført av Sykehuspartner, som viser at rutinene sviktet, anlegget sviktet, informasjonen sviktet og rutiner var for dårlige. ”Selv om det i etterkant er fastslått at hendelsene ikke medførte fare for liv og helse for innlagte pasienter, kunne disse potensielt fått alvorlige følger”, står det i rapporten.

Den blir nå overlevert helsetilsynet, og assisterende fylkeslege i Vest-Agder, Geir Stangeland, sier at han betrakter dette som en alvorlig sak.

Det mener også sykehusdirektør Jan Roger Olsen som i et brev til helsetilsynet i Vest-Agder skriver at hendelsen har ført til full gjennomgang av rutiner og kontroll. ”Med disse tiltakene mener vi at risikoen for gjentakelse av slike hendelser er betydelig redusert,” skriver Olsen.