ÅSERAL: Elgjegeren fra Sandnes sier til Fædrelandsvennen at han fikk øye på ulven mens han satt på post under lørdagens elgjakt på Eikså.

— Jeg tenkte ulv med en gang, men måtte sjekke et par ganger for å være sikker. Den var mye lengre enn en jakthund. I mine øyne var den ganske stor, sier Hetland.

Gjennom kikkertsiktet på rifla så han at ulven spiste på noe, men kunne ikke se hva det var.

— Jeg trodde jo det var et lovlig vilt, en hjort eller noe. Hadde jeg sett at det var en sau ville jeg nok ha handlet annerledes, sier Hetland, som ga beskjed over jaktradioen at det var ulv i området.

Fikk klar beskjed av bonden

Fylkesmannen har innvilget fellingstillatelse på ulv i Vest-Agder, men før 1. oktober er det kun medlemmene av skadefellingslaget som har lov til å jakte på den.

— Bonden som eier sauen ga jo klar beskjed om hva jeg burde ha gjort. Han mistet sju sauer for to år siden og var naturligvis ivrig etter å få tatt den. Men som sagt så jeg ikke at det var en sau før ulven forsvant. Jeg så bare at den spiste på et dødt dyr, sier Hetland.

Han forteller at det etter hvert dukket opp tre elger rundt 80 meter fra ulven. De sto en stund og så på ulven, før de forsvant videre. Da ulven hadde gjort seg ferdig med sauen snuste den i sporene til elgene og forsvant videre i samme retning.

Var ikke levende

Fædrelandsvennen skrev lørdag at sauen var levende mens ulven spiste av den. Det avkrefter Hetland.

— Sauen var død da jeg gikk bort til den, sier Hetland.

De siste månedene har minst to ulver drept en rekke sauer i Aust- og Vest-Agder. Hetland er en av svært få som har sett en av dem på nært hold.

— Det er jo ikke noe du ser til vanlig, og var ikke forberedt på at det skulle dukket opp en ulv der jeg satt på posten og ventet, sier Hetland.

I løpet av søndagen gikk grunneierne gjennom området for å lete etter flere sauer. De fant totalt tre som alle trolig er drept av ulven.

Kunne risikert straff

Viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder mener jegeren ikke kunne ha skutt ulven uten å risikere straff.

— Han kunne ikke ha skutt den på lisens, ettersom lisensjakta først åpnet i dag, sier Punsvik.

Fra 1. oktober kan alle registrerte lisensjegere skyte etter ulven, uavhengig om den går til angrep på husdyr eller ikke.

Ifølge Punsvik kunne Hetland ikke ha påberopt seg nødverge dersom han hadde skutt.

— Han kunne nok ikke det. Det er åpenbart at dersom en ulv herjer rundt i en saueflokk så kan ulven felles. Men dette med nødverge er vanskelig og noe som ved utøvelse vurderes av påtalemyndigheten og ikke oss i miljøforvaltningen.

Punsvik oppfordrer alle storviltjegere i Agder til å registrere seg som lisensjegere.

— Det er svært enkelt å registrere seg i jegerregeisteret, men dette er ordinær jakt som krever grunneiers tillatelse, sier Punsvik.