KRISTIANSAND: I halvannen uke har politiet jaktet på den vold— og trusselsiktede 21-åringen. Tirsdag kveld og natt til onsdag deltok opp mot 50 bevæpnede politifolk i en aksjon i Tveit.

Mannskap fra Oslo-politiets beredskapstropp ble fraktet med helikopter fra Rygge i Østfold for å delta i aksjonen. Biler og hus ble undersøkt og gjennom natten ble det søkt med hund i området.

Les også: Væpnet storaksjon etter rømt arrestant

21-åringens advokat reagerer på det han mener er overdrevne karakteristikker og unødvendig ressursbruk fra politiets side.

- Jeg reagerer på at politiet gjennom media skaper et uriktig skremselsbilde av min klient som det ikke er grunnlag for, sier advokat Jarle Rudi til Fædrelandsvennen.

Politiet har overfor Fædrelandsvennen karakterisert den irakiske 21-åringen som ustabil og farlig. Aksjonen natt til onsdag ble iverksatt etter at den etterlyste 21-åringen ble observert i området. Han skal da ha vært bevæpnet med et håndvåpen.

— Har folk grunn til frykte ham?

— Ut fra min kjennskap til ham har de ikke det, sier Rudi.

STORAKSJON: Bevæpnede politifolk kontrollerte en rekke hus og biler under den omfattende aksjonen natt til onsdag. Den etterlyste 21-åringen klarte likevel å komme seg unna. Foto: Tore-Andre Baardsen. Foto: Tore Andre Baardsen

— Uforståelig ressursbruk

Ifølge politiet skal 21-åringen først og fremst utgjøre en trussel mot polititjenestemenn. Advokat Rudi mener det er lite sannsynlig at 21-åringen vil skyte mot politiet under en pågripelse.

— Det har jeg svært vanskelig for å tro og jeg lurer på hva som er politiets grunnlag for å hevde dette. Ut fra mitt kjennskap har han til dags dato aldri truet eller utøvd vold mot politiet, sier Rudi.

Rudi er spesielt kritisk til at beredskapstroppen ble fløyet inn fra Oslo for å bistå.

— Ut fra de opplysningene jeg har om denne saken fremstår det som en overreaksjon og en uforståelig ressursbruk å hente inn beredskapstroppen med forsvarets helikopter for å pågripe vedkommende. Dette er unødvendig og bidrar kun til å skremme lokalbefolkningen, sier Rudi.

Onsdag formiddag fikk søstrene Nelly og Olga Bjorvand besøk av det som trolig var rømlingen. Mens politiet gjennomførte søk i skogen lå 21-åringen trolig i skjul ved et vedlag i nærheten av søstrenes bolig.

Fant rømlingen i et kott på loftet

- Vil vise handlekraft

Politiet har vært på jakt etter 21-åringen helt siden han rømte fra politihuset i Kristiansand i forrige uke. Dagen etter skulle han vært fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett.

Jarle Rudi mener det er prestisje og ikke det reelle behovet som ligger bak den store ressursbruken i saken.

- Jeg tror dette handler mer om at politiet ønsker å vise snarlig handlekraft på grunn av rømningen han foretok, sier advokaten.

21-åringen ble i januar i år dømt for å ha truet en drosjesjåfør med en revolver. Politiet har ikke ønsket å si noe om hva han konkret er siktet for nå, utover at det dreier seg om vold og trusler. Det vil heller ikke Rudi.

— Det vil jeg ikke kommentere. Men forholdene han er nå siktet for kan uansett ikke forsvare en slik ressursbruk.

Rudi har representert 21-åringen i det siste halvannet året. Han vil ikke opplyse om han har vært i kontakt med sin klient de siste dagene – eller hvilke råd han eventuelt har gitt eller vil gi ham.

— Jeg gjengir uansett ikke innholdet i samtalene jeg har med klienter, svarer Rudi.

Politiet: - Opptatt av å gjøre en god jobb

Stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad, var den som ledet onsdagens aksjon. Han imøtegår kritikken slik:

— Jeg vil ikke kommentere våre detaljvurderinger. Når vi vurderer vår ressursbruk tar vi hensyn til flere ting, deriblant tredjepersons ve og vel, sier Austad.

— Rudi mener det dreier seg om prestisje?

— Han har rett i at vi ønsker å gjøre en god jobb, men ikke fordi vi ønsker å vise oss frem. Vår oppgave er å løse oppdrag på en trygg måte. Det er ikke alltid vi har anledning til å bruke store ressurser, men noen ganger har vi anledning til å gjøre ting på en forberedt måte, sier Austad.

21-åringen var fredag ettermiddag fremdeles på frifot.