KRISTIANSAND: — De fleste butikktyvene nå i desember, er mest sannsynligvis folk som er pengemanko og som ikke har penger til gaver, sier Borko Vulin, områdeleder for Securitas på Sørlandssenteret.

I desember har Securitas doblet bemanningen på senteret.

— Prosentvis er det ikke så stor forskjell på antall tyverier i desember i forhold til resten av året, men det er marginalt flere, sier han.

Men de som står bak tyveriene, er andre typer folk enn resten av året.

— Vi snakker om alt fra tenåringer til voksne mennesker som ser veldig ordentlig ut. Da er det folk som bor her i byen som trenger gaver å ha under juletreet, som stjeler, sier han.

Gjemmer varer i barnevogna

Men flere stjeler også for spenningens skyld, mener han, og nevner ett eksempel fra nylig:

— Det var en godt voksen kvinne på 55-60 år som så veldig ordentlig ut. Hun så ikke ut til å mangle penger. Hun forsynte seg med en billig parfyme som var på salg for under 200 kroner. Den hadde hun puttet i kåpelomma. Vi spurte hva grunnen var, og hun svarte at hun bare ville prøve, sier Vulin.

Det er også ganske vanlig å bruke barnevogn under butikktyverier, forteller han. Senest i dag var en butikk i Avenyen rammet av butikktyveri fra en ung familie med barn.

— Barnevogn blir brukt mer og mer. Det var en gang ei kvinne som hadde gjemt sko og klær under ungen i barnevogna. Vi fikk tak i henne da hun nesten var ute av senteret. Hun hadde varer til en verdi av rett over 2000 kroner i vogna, sier han.

- Hvordan skjer et vanlig tyveri?

— Det er alt fra at noen putter noe i veska, til at de går i grupper. Den ene snakker med betjeningen for å få ham til å se en annen vei. Hvis vi ser at det er veldig fullt i en butikk, tar vi en runde for å vise oss, sier han.

Vulin anslår at Securitas gjennomsnittlig bistår med ett tyveri daglig på Sørlandssentereet.

Stjeler småting

De vanligste tingene folk stjeler er parfyme, smykker, kjøkkenutstyr, mindre klesplagg, sko og andre små artikler som er lette å gjemme. Og ofte kan det være salgsvarer som ikke har alarm, og som ikke er spesielt dyre.

— Du ødelegger ganske mye for deg selv hvis du stjeler, sier Vulin.

Han forteller at alle butikktyverier som meldes til dem, blir politianmeldt. Når en tyv er oppdaget, blir vedkommende tatt med for å fylle ut et skjema der det står hva som er stjålet og personopplysninger om den mistenkte. Som regel tilstår tyven.

Men Securitas-sjefen er oppgitt over at anmeldelsene som leveres til politiet ofte har lang behandlingstid eller blir henlagt.

— Det viktigste for butikkene er at de får varen tilbake. Derfor er det flere av de større butikkene som gjerne selv prøver å gjøre det de kan for å få varen tilbake. Alt blir ikke meldt til oss, sier Vulin, som legger til at mange store kjeder er flinke til å lære opp egne ansatte til å håndtere butikktyver.

IS: Vekter Øystein Ingebretsen finner frem servietter og tørker opp etter noen som har sølt is på Sørlandssenteret. Foto: Monika B. Birkeland

Varierte oppgaverTyvene blir stadig mer kreative, mener han.

— Det er alltid noe nytt. De kan lage nye lommer i jakka, eller de kan lage folieposer som gjør at varen ikke slår ut på alarmen. Så nå øker vi styrken på alarmen i døra, slik at den trenger igjennom folieposen, sier han.

Mot slutten av intervjuet møter vi vekter Øystein Ingebretsen, som begynte i Securitas i sommer etter å ha blitt pensjonert som brannmann. Han trives i den varierte jobben, som i tillegg til å være synlig og jobbe preventivt mot nasking, inneholder sjekk av elektronisk anlegg, avløsning av butikkansatte som skal ha pause, trilling av vogner og tørke opp søl på gulvet.

— Nasking vil det nok alltid være, og en del opplever at det ikke er så farlig, sier Ingebretsen.