KRISTIANSAND: – Hva hjelper det med 40 prosents kvinnelig deltakelse i styrer og utvalg når 90 prosent av avgjørelsene fattes i baren?

Leder i Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb Volberg (36) ser ut over de snaut 40 fremmøtte høyrekvinnene på Hotell Sørlandet. Flere av dem stiller til valg for første gang i høst. Volberg er opptatt av at de ikke skal være uvitende til det som kan møte dem.

Bedt om å koke kaffeTidligere ordfører Bjørg Wallevik nikker gjenkjennende til budskapet.

– Jeg husker godt da jeg var ny i Høyre. Jeg kom rett fra husstell og matlaging til et politisk møte i Høyres Hus. Det første jeg ble bedt om var å koke kaffe fordi jeg var kvinne, sier Wallevik.

– Da ga jeg tydelig tilbakemelding om at det ikke var aktuelt, sier Wallevik.

«Småpiker» i fylkestingetKvinnene som har vært med i politikken en stund, kjenner igjen hersketeknikkene. Fylkespolitiker for Høyre i Vest-Agder, Irene Haugaa, husker spesielt en episode.

– Det var et verv i fylkespolitikken jeg hadde veldig lyst på. Det ble kampvotering mellom meg og en mann. Jeg vant klart og etterpå kom han opp til meg og spurte «du, hvordan er det for småpiker å være i fylkestinget?», sier Haugaa.

– Jeg var 42 år på det tidspunktet og ble helt stum, sier Haugaa.

Eva Kvelland. Foto: Scanpix

«Lille venn»Også kvinnelige politikere fra andre partier har episoder hvor de føler at menn har prøvd seg med ufine midler. Venstres Eva Kvelland (31) har femten år bak seg som aktiv politiker.

– Jeg ble valgt inn i Mandal bystyre som 19-åring. Noe av det verste jeg opplevde var å gjentatte ganger bli kalt for «lille venn» i politiske sammenhenger. Det opplevde jeg som en ren hersketeknikk og det var stort sett menn som uttalte dette. Det var andre varianter også som «kjære deg», «det går nok greit» og setninger som «det er så fint at du engasjerer deg», sier Kvelland.

Dødfødt forslagVenneslas ordfører, Torhild Bransdal (KrF), har vært politiker i 31 år.

– Jeg har blant annet opplevd å foreslå saker og blitt møtt med hoderysting og utsagn som «nei, det har vi gjort tidligere», sier Bransdal.

– Tre uker senere dukker det samme forslaget opp fra vedkommende som mente det var dødfødt. Det synes jeg er en hersketeknikk, sier Bransdal.

Mistenkeliggjort38 år gamle Mette Gundersen (Ap) har snakket mye om hersketeknikker i eget parti. Hun har et sterkt minne om en gang hun ble gjenstand for hersketeknikk.

– Jeg var ung og relativt ny i fagbevegelsen. Jeg satt i en komité som hadde et helt klart mål med arbeidet. De andre i komiteen stilte konstant spørsmål ved kompetansen, gjennomføringsevnen og agendaen min. Jeg ble mistenkeliggjort og motarbeidet. Det endte med at jeg trakk meg fra hele komiteen, sier Gundersen.

Har du opplevd at noen i politikken eller arbeidslivet har brukt hersketeknikk mot deg? Send oss en mail på nyheter@fvn.no eller delta i debatten nedenfor!