KRISTIANSAND: — Han fikk avslag på asylsøknaden fra UDI i desember 2010. Han klaget på vedtaket til Utlendingsnemnda, sier politiinspektør Magnus Andreassen, som jobber ved utlendingsenheten ved Kristiansand politistasjon, til fvn.no.

Les også: Asylsøker siktet for tre voldtekter

Asylsøkerne har mulighet til å be om såkalt oppsettende virkning – altså at de ikke blir sendt ut av landet før klagen er behandlet – og det fikk 19-åringen. Det er uklart hvorfor dette ble innvilget. Klagen er ikke ferdig behandlet. Normalt bruker Utlendingsnemnda rundt ti måneder på å behandle klagen på et avslag.

Mannen har ikke begått noen straffbare forhold i Norge før i sommer, ifølge Andreassen.

Bodde i Kristiansand i ett år

19-åringen bodde i Kristiansand i regi av kommunens flyktningtjeneste fra juli i fjor.

— Han var her frem til han forsvant, sier Andreassen.

Petter Stranger, enhetsleder for flyktningtjenesten i Kristiansand kommune, var ikke kjent med at den siktede har bodd på mottak i Kristiansand da fvn.no var i kontakt med ham torsdag.

Før 19-åringen kom til Kristiansand, hadde han vært på flere mottak på Østlandet. Det er uklart hvorfor han flyttet sørover. Han kom til Norge i september i 2009, og søkte seg da inn i landet med marokkansk identitet.

Da han ble pågrepet i Oslo 5. oktober, ble det imidlertid funnet et spansk pass.

— Om han er marokkansk eller spansk statsborger, holder vi nå på å jobbe med, sier Andreassen.

Reiste ulovlig

19-åringen skal, antakelig kort tid etter voldtektene, ha reist ut av landet sammen med mannen som er siktet for å ha vært med på overfallet i Baneheia 29. juni.

Det hadde han ikke lov til.

— Asylsøkere har ikke lov til å reise ut av landet før de har fått nødvendige dokumenter man får ved oppholdstillatelse, sier Andreassen.

Under reisen skal 19-åringen ha brukt andre navn enn det marokkanske og spanske.

— Han har brukt forskjellige navn ved forskjellige anledninger, sier Andreassen.

Vil ha DNA-testing

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) mener asylsøkeren som nå er siktet for tre voldtekter i Kristiansand tydeliggjør at det er behov for DNA-testing av asylsøkere som kommer til Norge uten identifikasjon, uten å ville bidra til identifisering.

— Dette viser hvor viktig DNA er. Vi vet at omkring 85 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge, har ukjent identitet. Den voldtektssiktede hadde operert med flere identiteter. Den eneste muligheten vi har til sikker identifikasjon, er DNA, sier Åse Michaelsen, som sitter i justiskomitéen på Stortinget.

I 2009 kom det frem at ni av ti asylsøkere har ukjent identitet når de kommer til Norge. Ved første vedtak av UDI var denne andelen redusert til ti prosent. I fjor brukte UDI i snitt over 250 dager på å behandle asylsøknadene.

Årsakene til at asylsøkere mangler ID-papirer kan være at de kommer fra land hvor det ikke er vanlig å ha ID-papirer eller at de blir forfulgt av myndighetene og kvitter seg med dokumentene for ikke å bli identifisert hvis de blir tatt. Noen ønsker også å utgi seg for å være andre enn de er.

Lukkede mottak

Frps kvinnelige stortingsrepresentanter fremmet forrige uke et representantforslag til Stortinget om hvordan man kan forhindre voldtekter. Michaelsen ønsker seg lukkede mottak for asylsøkere, egne mottak for de som har fått avslag på asylsøknaden, samt DNA-testing av asylsøkere som ikke kan eller vil identifisere seg når de kommer til landet. DNA-prøvene skal så sjekkes opp mot andre land som allerede har innført denne typen testing.

— Når vi vet at 80-90 prosent er grunnløse asylsøkere, sier det seg selv at vi allerede på grensa kunne fått sendt ut igjen veldig mange. Jeg vil tro at i alle fall 50-60 prosent hadde måttet snu i døra, sier Michaelsen, og henviser til denne prosenten som de som omfattes av Dublin-konvensjonen eller har gjort kriminelle handlinger i andre land.

Frp-politikeren mener å ha førstehåndskunnskap til problemstillingen.

— De siste ti årene før jeg startet på Stortinget, jobbet jeg på Gardermoen. Det var ikke sjeldent at vi så en ble utvist i mai, og i august sto han der på nytt igjen, sier hun.