FARSUND: En 39 år gammel mann fra Flekkefjord må betale 9000 kroner i bot og 1000 kroner i saksomkostninger etter at han slo en 17-åring i ansiktet med flat hånd på en offentlig badeplass i juli.

Mannen vedtok ikke et forelegg fra Agder politidistrikt, og saken kom derfor opp i Lister tingrett. Der erkjente 39-åringen seg ikke skyldig.

«Jeg kan ikke svømme»

Voldsepisoden skjedde da 39-åringen var på badeplassen sammen med sine to barn. Disse badet sammen med to andre barn ved et bryggeanlegg, hvor også andre barn og ungdommer var til stede.

39-åringen oppholdt seg om lag femti meter fra bryggeanlegget da han hørte den ene av kameratene til barna, en åtte år gammel gutt, rope «jeg kan ikke svømme, jeg kan ikke svømme». Mannen så deretter at 17-åringen kastet gutten ut i vannet fra brygga.

Da 39-åringen gikk bort til 17-åringen og sa at han ikke fikk oppføre seg slik med barna, svarte ungdommen med å «ape seg», ifølge dommen. 39-åringen erkjente i retten at han ble ytterligere irritert, og slo 17-åringen i ansiktet med flat hånd.

Trodde mannen spøkte

17-åringens versjon av hendelsesforløpet var i Lister tingrett imidlertid en helt annen. Han innrømmet å ha kastet åtteåringen ut i vannet to ganger, men sa at gutten var med på dette. Han og kameratene trodde først 39-åringen spøkte da han oppsøkte dem på brygga. Derfor lo de.

«Slik saken har vært belyst legger retten til grunn at tiltalte feiloppfattet forholdene på brygga», konkluderer retten.

Tingretten mener at provokasjonen som 39-åringen opplevde, ikke ga grunnlag for straffrihet.

«Et slag mot ansiktet har stort farepotensial, og provokasjonen som tiltalte opplevde var langt fra tilstrekkelig til å kunne tillate slik vold mot en mindreårig som straffri. Tiltalte har også selv forklart for retten at han burde ha handlet annerledes», heter det i dommen.