NTB: Koanda løftet 117 kilo i rykk og 155 kilo i støt. Det holdt til gull i begge øvelsene samt sammenlagt. Hun tok dermed gulltrippelen for annet år på rad i EM, mens hun i 2021 tok bronse i støt.

Totalt løftet hun 272 kilo sammenlagt lørdag og slo annenplassen med hele 34 kilo. 272 er ny personlig rekord og dermed nordisk rekord. Hun hadde fra før 265 som beste resultat fra NM i Trondheim tidlig i mars.

– Vi kom med en plan, og den fungerte og litt til. Det var ikke hundre prosent med bom i første rykk, men jeg holdt hodet kaldt og satte nye rekorder. Jeg er veldig fornøyd med rekordene. De føltes lette, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Solfrid Koanda til NTB.

Hylles av presidenten

I det norske støtteapparatet sto jubelen i taket etter EM-suksessen.

– Jeg er stolt og glad, Solfrid er en fantastisk vektløfter. Dette er verdensklasse, sier president i Norges Vektløfterforbund, Stian Grimseth, til NTB.

– Vi la et offensivt løp i starten av januar, og Solfrid presterte bedre enn det. Med 272 kilo sammenlagt, har hun gått fram hele 12 kilo siden VM i Bogota i desember. Hun utklasset konkurrentene, satte fem nordiske og norske rekorder – hva mer kan en ønske? Solfrid er et fantastisk fysisk talent, har en enorm arbeidskapasitet, og når hun kroner det med en eksepsjonell vinnerskalle, ser jeg svært fram til OL i Paris, utdyper han.

Før mesterskapet i Armenia ble Koanda kåret til den beste europeiske kvinnelige vektløfter for 2022. Med seieren i Armenia fulgte hun opp på perfekt vis etter seier i 87-kilosklassen i VM i colombianske Bogota før jul.

Da vant hun også både rykk, støt og sammenlagt. Da løftet hun 260 kilo sammenlagt.

Idrettsgalla-nominert

Etter gullene i Colombia var hun rørt etter å ha slitt med skader i oppkjøringen.

– For ikke lenge siden visste jeg ikke engang at jeg ville være i stand til å konkurrere, og nå står jeg her med tre gullmedaljer. Det er en drøm som blir virkelig, sa Koanda da.

24-åringen var dessuten nominert til årets kvinnelige utøver i Norge for 2022 på Idrettsgallaen i januar.

– Etter å ha vært i Armenia og sett hvordan Koanda fremstår både på trening og i forhold til de andre utøverne, er det utvilsomt at hun er like fantastisk og seriøs utenfor plattingen som på den. Hun har en mental styrke som er sjelden, og en positiv væremåte som er smittende, sier generalsekretær i Norges Vektløfterforbund, Svein-Erik Edvartsen, til NTB.

– Hun er et utmerket forbilde og jobber knallhardt hver dag mot OL i Paris neste år. Det er på tide at hele Idretts-Norge og norske medier virkelig får øynene opp for denne fantastiske toppidrettsutøveren, legger han til.