— Jeg har lenge kjent på frykten for islamiseringen. Vi er redde for terroren, sier Kathe-Tove Haugrud.

Mandag kveld planlegger den antiislamske folkebevegelsen Pegida en marsj gjennom Kristiansand for å demonstrere mot islamisering av Norge og Europa. Bevegelsen har hatt marsjer i flere byer i Europa og i Norge.

Haugrud, som er bosatt i Kristiansand, står bak marsjen mandag.

— Mange opplever oss som rasistiske, men det er vi ikke. Derfor er det en utfordring å få fram budskapet vårt, som ofte blir misforstått, mener Haugrud.

Samtidig motdemonstrasjon

Ungdomspolitikere i Kristiansand planlegger nå en motdemonstrasjon i forbindelse med marsjen.

— Vi mener Pegida har en klar, rasistisk tankegang, sier Lars Lied, leder for Sosialistisk Ungdom (SU) i Kristiansand.

Lied er en av initiativtakerne bak motdemonstrasjonen.

— Jeg tror de fleste politiske ungdomsorganisasjonene har tilsluttet seg arrangementet, forteller han.

— Mandag ønsker vi å bruke vår ytringsfrihet til å si hva vi mener om Pegida. Dette er en organisasjon som er bygget på faktaløse holdninger. De mener blant annet at muslimer er dårligere enn andre til å jobbe, uten å ha tilstrekkelig grunnlag for å si dette, fortsetter Lied.

Mot muslimsk innvandring

— Pegida er en protestbevegelse som på humanistisk grunnlag protesterer mot muslimsk innvadring og påvirkning fra den totalitære ideologien islam, sier Max Hermansen.

Han var initiativtaker for den første Pegida-marsjen i Norge, og har de siste dagene fått mye oppmerksomhet i media.

— Muslimer i Norge er tre ganger så kriminelle som nordmenn, relativt få muslimer i Norge er i jobb og tusenvis av kvinner i Norge er kjønnslemlestede på grunn av islam, sier Hermansen på spørsmål om hva som er problemet med muslimer som gruppe.

— Skjærer du ikke alle muslimer over én kam?

— Jeg liker ikke det uttrykket. Vi kan ikke la være å snakke om den store, muslimske elefanten som er i rommet.

- Skremmende

Stein Christian Salvesen, informasjonsansvarlig for Stiftelsen Arkivet, sier at stiftelsen er klare på hva de mener om Pegida.

— Vi i Stiftelsen Arkivet har ingenting til overs for det Pegida står for, at de marsjerer mot muslimer som ett folk, sier han.

— Når det gjelder tidspunktet mandag, dagen før Holocaustdagen, trenger ikke dette tidspunktet å være bevisst. Hvis det er det, er det usmakelig. I Tyskland har Pegida-marsjene hatt en skremmende utvikling. Flere tusen mennesker har marsjert mot muslimer i byer i Tyskland. Det er et poeng at Holocaust hadde sitt utløp nettopp i Tyskland, og det handlet da om å ekskludere et helt folk, poengterer Salvesen.

Haugrud imot Hermansen

Kathe-Tove Haugrud sier til Fædrelandsvennen at hun ikke er på linje med Max Hermansen i alle spørsmål som omhandler muslimer.

Hun tar avstand fra flere av hans uttalelser, som hun mener er rasistiske.

— Hermansen ser på alle muslimer som en masse. Jeg mener vi må se på muslimer som enkeltmennesker. Det er selve islamiseringen jeg er imot, understreker hun.

Haugrud understreker at det er tilfeldig at marsjen i Kristiansand arrangeres dagen før Holocaustdagen.