Human-Etisk Forbund sendte i september brev til skolene og ba dem om å arrangere avslutninger der alle elevene kunne delta, i stedet for skolegudstjenester.

— Kirken må gjerne invitere elevene skolegudstjenester, men vi mener de må holdes utenfor skoletiden slik at de ikke blir en del av undervisningen. En gudstjeneste er et religiøst ritual med forkynnelse og da er vi over i trosopplæring som ikke er skolens ansvar, sier Vibeke Lauritsen, organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund i Vest-Agder. - Men ingen har svart på henvendelsene deres?

— Nei, men det viktigste er at vi har gjort dem oppmerksomme på hvilke muligheter de har. Vi kan jo ikke tvinge dem, sier Lauritsen.

- Fungerer

Gudstjenesten er et samarbeid mellom kirken og skolen, og de fleste skolene ser altså ut til å fortsette med tradisjonen.

— Dette utspillet fra Human-Etisk Forbund kommer hvert år, men min erfaring er at skolene og foreldrene er fornøyde og at de ser på skolegudstjenestene som et veldig godt tiltak, sier Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark.

Han minner om at skolene har plikt på seg til å tilby et likeverdig tilbud for de som ikke deltar. Skolene blir også oppfordret til å ikke ha skolegudstjenesten som det siste tilbudet som avslutter skoleåret.

— Human-Etisk Forbund må ha lov å kjempe for sine saker. Vi er opptatt av å holde dette innenfor lovverket, og opplever at dette er en tradisjon som betyr mye for mange, sier Reinertsen.

Står sterkt

Vibeke Lauritsen må konstatere at skolegudstjenesten står sterkt i skolene i landsdelen.

— Vi er i Agder, og religionen står sterkere her enn andre steder. Men vi spør oss jo om hvorfor det skal være skolens oppgave å ta med barna til kirken når så mange foreldre ikke gjør det, mener Lauritsen.

I dag kan elever som ønsker det, droppe skolegudstjenesten, men Human-Etisk Forbund synes heller ikke det er en god ordning.

— Det er ikke alltid like lett å skulle mene noe annet enn flertallet. I tillegg mener vi at alle må kunne delta på en avslutning på skolen, sier Lauritsen.

Trosopplæring

I Kristiansand sier oppvekstdirektør Arild Rekve at brevet fra Human-Etisk Forbund er den eneste negative reaksjonen på skolegudstjenester de har fått i år.

Det er likevel ikke alle rektorer i landsdelen som er like begeistret for tradisjonen. På Flekkefjord ungdomsskole har lærer Olav Henriksbø innført en ordning der elevene tidlig i semesteret krysser av på om de vil delta på skolegudstjeneste eller et alternativt opplegg.

I tillegg er ikke skolegudstjenesten den avsluttende markeringen. Aller helst ville Henriksbø hatt skolegudstjenesten utenfor skoletiden.

— I en gudstjeneste vil det naturligvis være forkynnelse. Det mener jeg er problematisk, siden skolens formålsparagraf slår fast at det ikke skal være forkynnelse i skolen. Så lenge skolegudstjenesten holdes i skoletiden, blir det nettopp forkynnelse i skoletiden