Embret Henock Haldammen fra Kristiansand ble landskjent fordi Facebook fjernet bildet av ham. Her holder han appell mot mobbing. Foto: Tore André Baardsen
Lederen av Sørlandsbenken, Åse Michaelsen (FrP) manet til kamp mot likegyldigheten og tausheten.
Storingsrepresentantene Åse Michaelsen (Frp) og Hans Fredrik Grøvan fikk fyr på faklene. Foto: Tore André Baardsen
Initiativtakerne Amalie Gunnufsen fra Unge Høyre og Tove Welle Haugland fra KrFu hadde fått med seg alle de politiske ungdomspartiene i Vest-Agder. Foto: Tore André Baardsen
Høyres Norunn Tveiten Benestad holdt appell. Foto: Tore André Baardsen
Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) sammen med oppvekstdirektør Arild Rekve med fakler mot mobbing. Foto: Tore André Baardsen

Over 100 personer samlet seg på Øvre Torv i Kristiansand da den landsomfattende markeringen mot mobbing startet klokka 16 søndag. Men da fakkeltoget beveget seg fra Øvre Torv, opp Kirkegaten, Skippergaten, Markensgaten og tilbake på Torvet, var det opp mot 300 mennesker. Ungdomspartiene i Vest-Agder stod bak den lokale markeringen og gikk tomme for fakler, selv om de hadde kjøpt inn 250. Arrangementet begynte med sang og appeller.

Politikere holdt taler

Stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan (KrF), Åse Michaelsen (Frp) og Norunn Tveiten Benestad (H) hadde kastet seg rundt på kort varsel, de ble invitert torsdag, og bidrog med taler.

Michaelsen snakket om at hun hadde tenkt mye på ei jente fra sin skoletid, som ble mobbet:

— Gjorde jeg nok, tok jeg parti for henne? Det har jeg tenkt på mange ganger. Hun lever ikke lenger, hun kom ut for rus. Derfor er min oppfordring til alle som samtykker ved å ikke si noe, ved ikke å melde i fra, at nå må det meldes i fra. Vi må si at nok er nok, sa Michaelsen.

EmbretHenock Haldammen fra Kristiansand ble landskjent fordi Facebook fjernet bildet av ham.

— Dette handler om hva mennesker gjør med mennesker, sa han.

Sterkest inntrykk gjorde utvilsomt 21 år gamle Merita Mikalsen fra Kristiansand. Hun er blitt mobbet i 10 år har byttet skole sju ganger. I stedet for å snakke om hva hun hadde opplevd, sang hun en sang en venninne har skrevet med tekstlinjer som "Kan noen se meg? La meg få leve, la meg få ro". Hun sang uten akkompagnement mens tårer trillet stille nedover ansiktet hennes.

— Dette er det største jeg har gjort i hele mitt liv, sa hun og fikk sterk applaus.

Også oppvekstdirektør i Kristiansand Arild Rekve var på plass:

— Merita gjorde sterkt inntrykk. Det er så flott når ungdom står fram på den måten, det er så modig og viktig i i kampen mot mobbing. Dette arrangementet er et fantastisk initiativ, sa Rekve til Fædrelandsvennen.

Også i Flekkefjord deltok over 150 i fakkeltoget mot mobbing.

Flere tusen samlet i Oslo

Til samme tidspunkt stilte flere tusen rørte mennesker opp i fakkeltog mot mobbing i Oslo søndag ettermiddag. Folk gikk blant annet med bannere med bilder av 13 år gamle Odin Olsen Andersgård, som tok sitt eget liv i fortvilelse over å ha blitt mobbet på skolen.

Mange var rørt til tårer over den store deltakelsen og det alvorlige temaet, også initiativtakeren selv, 14 år gamle Villemo Hatland.

I Oslo gikk flere tusen fakkeltog mot mobbing i kjølvannet av Odin-saken søndag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle komme så mange – og at det blir fakkeltog fra nord til sør. Det er helt vanvittig, sier Villemo tilTV 2.– Tenk om så mange hadde brydd seg i hverdagen. Dette må vi jobbe for! sa en av fakkelbærerne, som selv opplevde mobbing gjennom ti år, til kanalen.

I Oslo startet fakkeltoget på Jernbanetorget, etter initiativ fra Villemo og hennes mor, etter den såkalteOdin-saken.

Også i Stavanger, Trondheim, Tromsø og Kirkenes arrangeres det lignende fakkeltog søndag ettermiddag.

14-åringen holde appell, det samme skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og barneombud Anne Lindboe.

– Det er når faklene slukkes, at jobben virkelig begynner, fastslår Villemo.

Saken oppdateres.