KRISTIANSAND: Det var i 9. juli i år at en 44 år gammel mann fra Kristiansand brøt fartsgrensen på E 39 i Trybakken i Søgne.

Mannen kjørte en Tesla Model S, og ble målt til en fart på 126 km/t i en 70-sone. Han ble fratatt førerkortet og siktet for overtredelse av høyeste hastighet.

Bøtelagt for høy fart

Torsdag 28. juli ble 44-åringen i Kristiansand tingrett dømt til 14 dager ubetinget fengsel for fartsovertredelsen. Saken ble avgjort ved en såkalt tilståelsesdom, der siktede erkjente og tilsto forholdet. Den dømte hadde ikke tidligere vært domfelt, men fikk i 2007 en bot for fartsovertredelse.

Ved straffutmålingen la retten til grunn at hendelsen skjedde uten at trafikkfarlige situasjoner oppsto, i tillegg til at veibanen var tørr og sikten god. På grunn av samarbeidet til mannen og at saken ble avgjort ved tilståelsesdom, fant retten at en passende straff ville være 14 dager i fengsel.

I tillegg til å sone i fengsel, ble 44-åringen dømt til tap av førerkortet i 15 måneder.

Må lede til ubetinget

Påtalemyndigheten foreslo at en passende straff ville være ubetinget fengsel i 18 dager, da mannen kjørte over 120 km/t som er skillet mellom betinget og ubetinget fengsel.

En så massiv fartsovertredelse må lede til ubetinget fengselsstraff med mindre det foreligger spesielle formildende omstendigheter

Høyesterett

— Retten er enig med påtalemyndigheten i at fartsoverskridelsen i nærværende sak er så stor at det som utgangspunkt på idømmes ubetinget fengsel, skrives det i dommen.

Høyesterett har tidligere uttalt at «En så massiv fartsovertredelse må lede til ubetinget fengselsstraff med mindre det foreligger spesielle formildende omstendigheter». I denne saken kunne ikke retten se at det forelå formildende omstendigheter, og at mannen måtte straffes til ubetinget fengsel.

Mannen fikk likevel redusert straff på grunn av sakens fortgang.