KRISTIANSAND: Mandag sa Mette Roth (H) at hun er villig til å overta som ordfører etter Arvid Grundekjøn. Eneste utfordrer i dag er Harald Furre, tidligere gruppeleder i Høyre og leder i Oxford Research..

— Jeg synes det blir feil å gå ut nå og si at jeg vil bli ordfører. Det riktige blir å si det til nominasjonskomiteen. Men hvis nominasjonskomiteen spør meg, er det stor sannsynlighet for at jeg sier ja.

To kandidater

En ringerunde til rundt 20 medlemmer i Høyre viser at dette er de eneste navnene som blir nevnt som ny ordførerkandidat er Furre og Roth.

Grundekjøn trakk fram Mette Roth da han annonserte at han ikke tar gjenvalg. En viktig grunn er at hun har vært tydelig på å fortsette det borgerlige samarbeidet med KrF, Frp og Pensjonistpartiet.Harald Furre er tydelig på at han ønsker det samme.

— Det er ingen grunn til å tro at det er noen uenighet mellom meg og andre i Høyre om det. Som gruppeleder bidrog jeg hvert år i åtte år til at det var et bredt borgerlig flertall bak budsjettene. Nå opplever jeg også at det er et bredt og godt samarbeid, sier Furre.

Samarbeid

Han mener samtidig at det er naturlig å samarbeide med Arbeiderpartiet i viktige saker.

— Ordføreren skal være en raus leder for byen, samlende for landsdelen og sette pris på ideer fra andre. Mange av de tankene som har tatt Kristiansand videre, har det vært Ap og Høyre. Med en formannskapsmodell er det naturlig med samarbeid på tvers av partiene.

Mange i Høyre ble overrasket over at Grundekjøn så tydelig markerte sin støtte til Mette Roth. Grundekjøn selv mener det var rett at han nevnte de som var i hans team i sin tale på mandag.

— Da var også Mette Roth naturlig å nevne som en veldig aktuell person siden hun både er "able and willing". Jeg nevnte ikke Harald Furre, men jeg nevnte heller ikke andre som var på vei inn på listen, sier Grundekjøn.

Han presiserer at han ikke har diskvalifisert noen og at han hele tiden har vært klar på at det er nominasjonskomiteen som skal gjøre jobben.