— Jeg synes det er uverdig for landsdelen at vi har en slik debatt. Det burde være en selvfølge at denne gruppa er inkludert når vi snakker om likestilling, sier Øverland (Ap).

Hun er tidligere statssekretær og Arbeiderpartiets kandidat som fylkesordfører i Vest-Agder.

Fylkene jobber med en plan for mer likestilling og inkludering i Agder. KrF, Frp og deler av Høyre vil fjerne to punkt i planen som omhandler lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (se fakta). Flere kommuner støtter dem.

Enkeltgruppe

Saken har vakt debatt i en rekke kommuner. Motstanderne mener det er unaturlig å trekke fram en spesiell gruppe.

— Jeg synes det er synd at politikerne ikke er mer offensive. Det er alltid slik at når en gruppe er spesielt utsatt, må vi nevne de spesielt. Det er det samme vi har gjort når det gjelder kvinner og funksjonshemmede. Det å gjøre denne gruppa synlig kan umulig være noe farlig, sier Øverland.

Hun konstaterer at motstanden har vært sterkest i mindre kommuner, mens det i byene er flertall for å ta med de homofile.

— Vi ser noe av de samme trekkene når det gjelder holdning til likestilling. Derfor har voksne mennesker et stort ansvar for å få fram informasjon om at mennesker er forskjellige og at vi skal ha respekt for alle. Hvis vi ikke snakker om dette, blir det noe skummelt og tabu.

Særbehandling

Politikere fra Frp og KrF mener de er blitt tolket i verste mening.

— Meningen med å ta ut de punktene er ikke at vi skal være for eller mot en bestemt gruppe, men at vi ønsker prinsippene om inkludering skal gjelde flere grupper. Det har ikke kommet godt nok frem i debatten, sier Christian Eikeland, som representerer Frp både i fylkestinget og i Søgne kommunestyre.

Han sier deres intensjon hele tiden har vært at flere skal være inkludert.

— Vi har selvfølgelig ikke noe imot at skolene bruker et opplegg som «rosa kompetanse», men det kan de få bestemme selv. Det kan være relevant i de klassene der dette trengs.

Står fast

Han sier Frp vil stå fast på at punktene skal ut når fylkestinget skal ta sin endelige beslutning i saken. De vil ikke finne seg i å bli kalt lite inkluderende.

— Det er et argument som har blitt brukt mot Frp i mange år. Vår politikk har utviklet seg i en positiv retning, så det er synd om dette blir vinklet slik at vi har lite toleranse, sier Eikeland som legger til at de i fylkestinget også vil foreslå at planen skal omhandle tvangsekteskap.

Retorikk

I Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) undrer de seg over debatten i Agder-fylkene.

— Det er interessant å se hvordan politikerne kun utelater enkelte grupper. Jeg skal være forsiktig med hva å si hva den enkeltes motiv er, men jeg skulle likt å se de bruke den samme argumentasjonen overfor andre grupper, sier leder Bård Nylund.

Han mener saken viser at det i Agder er flere som er negative til homofile, sammenlignet med resten av landet.

Les også:

Disse vil fjerne

Høringsuttalelsene som er kommet til nå, viser at mens byene vil inkludere de homofile i planen, vil flere mindre kommuner ha bort formuleringene.

• Kommunene Vennesla, Lindesnes, Evje og Hornnes, Åseral, Søgne og Birkenes vil fjerne formuleringen.

• Kommunene Kristiansand, Arendal, Grimstad, Songdalen og Risør ønsket å beholde formuleringen.

— Det kan nok være at vi er litt mer skeptiske, sier Odd Gunnar Tveit (Frp) fra Birkenes som har markert seg i debatten.

Han mener det er spesialbehandling når denne gruppa blir nevnt, mens andre blir utelatt.

— Det dreier seg ikke om at vi er mindre inkluderende, jeg vil snarere si tvert imot. Vi vil at denne planen skal inkludere alle grupper, sier han.

- Men hva synes du om at folk er mer skeptiske på bygdene?

— Jeg synes de må få lov å være det. Det er jo tydeligvis lov å være skeptisk til oss.