Tidligere bystyrerepresentant Yngvar Hansen-Tangen (H) skrev følgende på sin Facebookside: «Må bare få sagt det: Tove Welle Haugland representerer et gufs fra fortiden».

Samtidig etterlyser han et rausere KrF og skriver at « Alle krefter som jobber i tidligere Paul Otto Johnsens og Bjørg Walleviks ånd (tidligere ordførere, red.anm) ønsker jeg velkommen! Vi trenger å få åpnere krefter tilbake i førersetet i byen».

Yngvar Hansen-Tangen er tidligere bystyrepolitiker i Kristiansand og medlem i Høyre. Han mener det er et problem når ungdomspolitikere er mer konservative enn ledelsen i KrF. Foto: Kjartan Bjelland

Også andre i Høyre reagerer på at Haugland, som kan bli en profilert bystyrepolitiker i Kristiansand etter valget, viser så tydelige motstand mot homofile ekteskap.— Jeg mener vi skal være en raus og inkluderende landsdel. Det å ha slike holdninger om samlivsformer mener jeg er gammeldags. Dagens ekteskapslov er kommet for å bli. Mennesker er forskjellige og har også ulike legninger. Vi som politikere må legge til rette for det når vi utformer vår politikk, sier Harald Furre.

Harald Furre er ikke enig i karakteristikkene som partikollegaen gir av Tove Welle Haugland. Han er likevel enig i at hun representerer gammeldagse holdninger og at det er et problem at Sørlandet oppfattes som lite inkluderende. Furre er leder i Vest-Agder Høyre og aktuell som ny lordfører i Kristiansand. Foto: Jørgen Steffensen

Han er leder i Vest-Agder Høyre og aktuell som ordfører i Kristiansand etter valget.

Les også kommentar:

Likte

Harald Furre trykte «liker» på innlegget som Hansen-Tangen publiserte.

— Er du enig i at hun representerer «et gufs fra fortiden»?

Dette innlegget på Facebook får varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til å reagere. Han mener Yngvar Hansen-Tangen viser manglende respekt for en politikerkollega.

— Det at jeg trykker liker på et innlegg, betyr ikke at jeg er enig i alt som står der. Men jeg opplever dette som gammeldagse holdninger. I en landsdel som blir oppfattet som lite inkluderende er det viktig at vi viser en raus holdning, sier Furre.Han mener det er viktig at Sørlandet jobber for å bedre sittimage som lite inkluderende.

— Lite inkluderende holdninger er nok reelt i vår landsdel,men jeg mener det også er et image-problem der folk utenfra oppfatter oss som åvære mindre inkluderende enn vi er.

Ulike meninger

Tove Welle Haugland selv reagerer på å bli kalt «et gufs fra fortiden» og etterlyser en annen type debatt.

— Jeg håper at han har respekt for at noen tenker annerledes enn ham, sier hun.

Og legger til:

— Vi representer nok ulike meninger og ulike mennesker i samfunnet og det må være rom for å kunne holde fram forskjellige meninger om hvilke ordninger som er best. Men det er vanskelig å stå opp for denne type meninger når vi hører slike karakteristikker, sier Haugland.

Hun reagerer også på at hun og andre i KrF blir beskyldt for å være lite rause og inkluderende fordi de vil ha den gamle ekteskapsloven tilbake.

— Alle mennesker er selvsagt like mye verdt uavhengig av legning og hva man mener om hvilken samlivsform som er riktig. Men mitt syn er at det er best for barna å vokse opp med en mor og en far og utfra det har jeg en mening om ekteskapsloven. Det er ikke diskriminerende å mene det.

Utfordre KrF

Formannskapsmedlem Helene Knudsen (H) trykte også «liker» på innlegget.

— Ekteskapsloven har vært akseptert lenge og burde ikke tilhøre dagens diskusjon om åpenhet og inkludering. Dagens diskusjon bør dreie seg om de skal få vie seg i kirken. Jeg synes hun som ungdomskandidat burde våge å utfordre KrF på ny politikk, sier Knudsen som heller ikke er enig i at Haugland er et «gufs fra fortiden«

— Jeg vil ikke si jeg er enig med den formuleringen, men diskusjonen om homofile ekteskap mener jeg tilhører en annen epoke. Så sånn sett er jeg enig med Hanen-Tangen.

Kraftig ut mot Hansen-Tangen

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) reagerer på Hansen-Tangens karakteristikk av Tove Welle Haugland.

— Det er lite passende å omtale en politisk motstander på den måten. Det forteller om lite respekt for demokratiet. Det er nesten en slags form for hersketeknikk.

I intervjuet som Tove Welle Haugland ga før helga, støttet hun kontantstøtte, forsvarte Israel og støttet at KrF fortsatt skal være mot at homofile får gifte seg.

Det er standpunkt som Jørgen Kristiansen deler.

— Jeg vil heller kalle det reaksjonært å være mot kontantstøtte siden det representerer mer valgfrihet. Det at vi vil støtte Israel burde heller ikke komme som noen overraskelse. Jeg tror også at de fleste i KrF vil mene at et barn har rett til en mor og en far, sier han.

Hansen-Tangen selv sier at han foreløpig ikke ønsker å uttale seg og at han overlater det til aktive politikere i Kristiansand.

Ikke ødeleggende

Harald Furre tror ikke at disse holdningene vil ødelegge for etsamarbeid mellom KrF og Høyre. Skillelinjene er der også i dag. Det kom til uttrykk da KrF og Frp i formannskapet ville ta ut formuleringer om homofile i en regional plan omlikestilling.

Da ville Høyre beholde formuleringene.

Helene Knudsen er enig:

— Men det vil være debatter i bystyret der vi er uenige.Homofile har i en undersøkelse selv svart at de aksepterer at det er fordommerpå Sørlandet, men det betyr ikke at vi skal akseptere det. Høyre vil alltid se framover og jobbe for et merinkluderende samfunn.