— Det er helt topp! Jeg kom meg lett opp i morges på egenhånd for å gå på skolen, smiler David mens hans danderer seg litt formiddagsmat på sitt flunkende nye kjøkken. Han utdanner seg til kokk, så matfiksing ordner han selv.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Badet til David er rene ballsalen. Det er lyst og fint med det han trenger. Foto: Jarle R. Martinsen

Denne uken åpnet Mandal kommune boligkomplekset på Solhøgda litt utenfor sentrum. Ni omsorgsboliger er spesialinnredet for unge mennesker med spesielle behov. 21,7 millioner kroner har anlegget kostet.

Det er helt topp!

— Her er det meningen at unge mennesker som er rundt 20 år med psykiske og fysiske utfordringer, skal bo permanent. Alle boligene ble opptatt med en gang, sier soneleder Asbjørn Flåt.

Avlastningsplasser

Fra før av er det fem omsorgsleiligheter et steinkast unna for voksne personer. I tillegg kommer avlastningsplasser der det er plass til åtte personer på en gang. Hit kommer personer for en dag eller en helg slik at de pårørende kan få avlastning.

Soveleder Asbjørn Flåt i bolgenes fellesareal. Det er mening å bruke det til fellesarrangement, samt at beboerne har et sted å møtes når de vil ha selskap. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det har lenge vært et behov for å ha omsorgsboliger også for unge mennesker med spesielle behov som trenger et permanent sted å bo, sier Flåt.Alle beboere har et dagtilbud, blant annet skolegang. På kveldstid vil det være tre ansatte til å bistå beboerne. På natten vil det være en nattevakt.

— Ettersom vi har samlet omsorgsboligene på et sted kan vi bruke de ressursene som er her totalt. Vi har regnet ut at vi sparer kommunen for to millioner kroner i driftsutgifter på denne måten, sier Flåt.

Gledet seg lenge

For David er egen leilighet himmelsk. Han har gledet seg lenge til å flytte for seg selv.

Stua til David er stor og lekker. Fjernsynet har alle kanaler. Boligen er oppvarmet med varmepumpe og varmekabler. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det var i grunnen på tide når man er blitt 19 år, mener han. På dagtid går han på Mandal videregående skole der han studerer til å bli kokk.Han gleder seg til å klare seg selv, komme seg opp om morgenen, lage mat og ikke minst være sammen med de andre på huset. I 1. etasje er det et stort oppholdsrom der det er meningen å ha fellesarrangement og samlinger.

Fortsatt kritisk

Alt er dog ikke bare rosenrødt. En av de pårørende som nå har sin datter i en av boligene, Roar Heitmann, har flere ganger kritisert offentlig plasseringen og byggingen av boligene.

— Jeg er fortsatt kritisk. Dette er nå blitt en for stor ansamling av personer med spesielle behov på et sted, som gjør det institusjonspreget. Jeg mener fortsatt at bostedene er plassert feil på et sted som Solhøgda som er på en topp og et godt stykke unna sentrum, sier Heitmann. Han mener det er feil at det også er boliger for bostedsløse i nærheten.

Flotte

— Men når det er sagt er boligene i seg selv fantastisk flotte med alle de fasiliteter man kan drømme om. Min datter trives veldig godt der. Opplegget rundt de ansatte og hvordan de skal passe på og hjelpe beboerne virker også helt topp, sier Heitmann.