— Dette er et senter som vil være en mellomting mellom det kommunale helsetilbudet man ellers har og sykehuset i Kristiansand. Så vi kan godt kalle dette et lite «sykehus», bare det er hermetegn på, smiler daglig leder for senteret Rune Myrmell.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Mandag klippet ordførerne i lindesnesregionen Oddmund Ljosland (Åseral), Janne Fardal Kristoffersen (Lindesnes), Tore Askildsen (Mandal), Helge Sandåker (Marnardal) og Tønnes Seland (Audnedal) snor og markerte med det senteret for åpnet.

I turnus

Senteret inneholder legevakta som skal drifte sengeplassene sammen med leger som går i turnus, samt legene ved Halse Legesenter (gamle Spiggeren legesenter) som har flyttet inn i lokalene.

Ordførerne i lindesnesregionen Oddmund Ljosland (Åseral), Janne Fardal Kristoffersen (Lindesnes), Tore Askildsen (Mandal), Helge Sandåker (Marnardal) og Tønnes Seland (Audnedal) klippet snor og markerte senteret for åpnet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Sengene skal være for personer som har fått en avklart diagnose. Her kan de i utgangspunktet ligge i tre døgn for observasjon og behandling, forteller Myrmell.Det kan dreie seg om pasienter med for eksempel lungebetennelse, bruddskader eller som trenger smertebehandling. Tidligere måtte de ha sykehusinnleggelse uansett, nå kan de i stedet være her som gjerne er nærmere hjemmet deres.

Doblet antall ansatte

Bemanningen er fordoblet på legevakta til 11 stillinger. På natta vil det nå være to sykepleiere mot én tidligere. Meningen er at den ene skal ta seg av vanlig legevakt, mens den andre skal se til de som er lagt inn på sengeposten.

Tillitsvalgt og sykepleier Kari Engedal tror at legevakta nå er sikret for mange år framover. De har måttet leve med trusselen om nedleggelse en rekke ganger. Foto: Jarle R. Martinsen

I tillegg inneholder bygget voksenpsykiatri, ruspoliklinikk, blodbank, ambulanseberedskapen samt barne— og ungdomspsykiatri. Totalt vil det være et 50-talls personer som har tilhold under taket.Og «under taket», ja, det er altså gamle Mandal sykehus som ble etablert i 1879 og nedlagt formelt i 2005. Før den tid hadde det vært en voldsom kamp for å bevare sykehuset med ulike fraksjoner av ansatte og innbyggere i spissen.

Truet med nedleggelse

Også legevakta har vært truet med nedleggelse en rekke ganger når mandalsrådmannen har kommet med sitt årlige budsjettforslag. En tid var det også snakk om å flytte rådhuset i Mandal inn her.

Legevakta er blitt betydelig større enn hva man hadde før i et annet hjørne av gamle Mandal sykehus. Dessuten er antall ansatte fordoblet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det har vært mange tunge stunder med trusselen om nedleggelse over seg. Men nå tror vi at legevakta virkelig vil bestå, sier tillitsvakt for sykepleierne Kari Engedal.Hun tror sengepostene vil bidra til å gjøre jobben enda mer interessant og utfordrende for de ansatte.

Mens legevakta tidligere var eid av Mandal kommune, er det nye senteret nå eid av alle de fem kommunene i lindesnesregionen. Det nye er at også Audnedal og Åseral er kommet til i samarbeidet om legevakta.

Best for Åseral

— Vi har lyttet til de fagmedisinske rådene og kommet til at det er best også for oss, sier Åseral-ordfører Oddmund Ljosland.

Slik så det ut i 1985 da det var protester mot tanken på å legge ned Mandal sykehus.

Selv om det for noen av innbyggerne i kommunen ville vært raskere å kjøre til legevakta i Kristiansand på natta, har man likevel valgt å gå inn i samarbeidet om regionsenteret i Mandal.— Det er et helhetlig tilbud som jeg tror er til det beste for åsdølene, sier Ljosland.

Sengeposter etableres

I forbindelse med samhandlingsreformen er det nå etablert en rekke nye døgnkontinuerlige sengeposter på Sørlandet utenom sykehusene.

— Bortsett fra Setesdal er alle regionene i gang med sitt tilbud, sier samhandlingskoordinator ved Sørlandet sykehus Bente Kile.Flekkefjord, Lyngdal, Kvinesdal, Hægebostad og Lund i Rogaland samarbeider om fire sengeplasser.

Sirdal og Farsund har to sengeplasser hvert, tilknyttet et sykehjem.

Søgne og Songdalen samarbeider om fire sengeposter, mens Vennesla og Iveland har to hvert.

Lillesand, Kristiansand og Birkenes har 12 plasser tilknyttet Valhalla omsorgssenter.

De åtte kommunene i østre del av Aust-Agder har 12 plasser som de samarbeider om.

- Setesdal-kommunene er ennå ikke i mål med sitt opplegg, sier Kile.