F ELLER P: Her ved Tveit heter elva Topdalselva, men historielaget mener Tofdalselva er den rette skrivemåten. Gjennom å reise navnesaken, håper Tveit historielag å redde f-en i uttalen fra å forsvinne helt. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
NYTT SKILT: Dersom Topdalselva blir Tofdalselva, blir trolig også Topdalsveien til Tofdalsveien. Det samme gjelder andre stedsnavn som begynner med Topdal. Når Kartverket gjør en navneendring, skal offentlige instanser følge Kartverket. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

BIRKENES/KRISTIANSAND: — Vi kaster loddet denne uken eller neste, sier Finn E. Isaksen, stedsnavnansvarlig i Kartverket Kristiansand.

Han har det siste ordet i navnesaken, men vil ikke røpe hva Kartverket lander på.

— Noen blir sikkert fornøyd, og noen blir sikkert ikke fornøyd, humrer Isaksen.

Alle tre

Etter at Birkenes og Kristiansand kommuner har hentet inn høringsuttalelser, er saken behandlet av Språkrådets navnekonsulenter i Stedsnavntjenesten for Østlandet og Agderfylkene.

I faguttalelsen konkluderer de med at alle tre uttaler, både Tovdal, Topdal og Tofdal er i bruk.

— Vi mener at det i denne saken må kunne åpnes for flere skrivemåter, skriver stedsnavntjenesten.

Navnekonsulentene har dermed landet på en slags Ole Brumm-konklusjon:

— Vi mener at Tovdalsvassdraget må kunne brukes for hele vassdraget, men at Topdalsfjorden og flere andre sammensetninger er så innarbeidete at de må få stå. Skrivemåten Tofdal må kunne aksepteres innen et visst område der den samsvarer med uttalen. Det bør være mest mulig sammenhengende områder som har en felles skriftform, muligens kan dette knyttes til kommunegrensene, skriver de i faguttalelsen.

- Medhold

Det er Tveit historielag som har reist navnesaken. Historielaget mener Tofdal bør være stavemåten på elva syd for Flakksvann, fordi uttalen alltid har vært slik.

— Dette som foreligger her er på sett og vis god dag mann økseskaft. Men ut over det, virker det jo som om vi har fått medhold. Dersom de mener vi skal bruke Tofdal i Kristiansand, så er jo det helt i samsvar med det vi har ment. Det vi ikke skjønner, er hvor skal den danske Topdal brukes hen? Det må i så fall være den nedre delen i Birkenes, sier Beint Foss fra historielaget.

Navnesaken har skapt debatt, og kommunene har mottatt i alle fall 14 høringsuttalelser fra foreninger og enkeltpersoner. Flertallet støtter Topdal, deriblant Kristiansand og Birkenes kommuner.

Reglene

Det er nedarvet, lokal uttale som skal ligge til grunn når skrivemåten av et navn fastsettes. Samtidig sier stedsnavnloven at to eller flere skriftformer av samme navn kan sidestilles, om de rette vilkårene er fylt.

— Et argument mot skrivemåten Tofdal er at flere av høringsinstansene mener at denne uttalen ikke lenger er i bruk. Denne skrivemåten har heller ikke noen sterk tradisjon, så vidt vi kan se, skriver stedsnavntjenesten.