KRISTIANSAND: 54-åringen har nemlig leid ut andreetasjen i Stemmane 10 til treningssenter, uten at bruken er godkjent.

— Dette er aldeles urimelig. Noen får lov, mens andre ikke får lov. Vi startet opp i god tro, men skal gjøre opp for det vi har gjort galt. Nå håper vi bare sunn fornuft seirer til slutt, sier Arne Kjell Nyhagen til Fædrelandsvennen.

Treningssenteret Fitness Lady ble etablert våren 2011. De leier 330 kvadratmeter i etasjen over Nyhagens egen bedrift, Kristiansand Caravan.

Frp: - Helt urimelig

Huseier var angivelig ikke klar over at etableringen krevde dispensasjon, ettersom det finnes flere andre treningssentre i parken. Men Sørlandsparken er i hovedsak regulert til næring, ikke tjenesteyting.

Etter avslag fra byutviklingsstyret og senere Fylkesmannen, har Nyhagens advokat klagd saken til Sivilombudsmannen – uten napp.

Nå tar Frps gruppeleder i Kristiansand fatt i saken, og reiste torsdag interpellasjon til ordføreren før bystyret kommende uke.

— Det blir helt urimelig å ilegge bøter fordi de driver i feil bransje. Senteret driver ellers lovlig, de ansatte betaler sin skatt. Vi skryter av å være en næringsvennlig kommune, da må dette ryddes opp i. Enten må vi si nei til alle treningssentre, ellers må vi si ja til alle, uttaler Tor S. Utsogn, som nå krever at Fitness Lady også får innvilget dispensasjon.

Tre-fire andre treningssentre driver på midlertidig godkjenning i parken, det siste åpnet like før jul i Sørlandstunet. Senest torsdag forlenget så byutviklingsstyret dispensasjonen for et treningssenter i Skibåsen 44. Dets leder, Grete Kvelland Skaara (KrF), poengterer at plan- og bygningsetaten er i ferd med å lage ny reguleringsplan for Sørlandsparken, der man skal si ja eller nei til servicefunksjoner som treningssenter, lekeland, legesenter og tannleger. Argumentet mot er at dette rammer Kvadraturen.

Svir på pungen

Skaara viser også til mekling med fylkeskommunen om Sørlandstunet sist høst, der fylket krever at det ikke tillates flere treningssentre før ny plan er vedtatt.

— Det er litt dumt å gi avslag til de som har vært der fra før, fordi vi ikke vet hva som skjer når den nye planen er ferdig. Derfor blir det også annerledes med nye sentre i forhold til de som er der fra før, forklarer hun.

— Men Fitness Lady søkte om dispensasjon lenge før meklingen fant sted?

— Jo, men dette har ligget i kortene, og fylket har reist innsigelse tidligere også.

Kommunens byggesaksleder bekrefter at huseier har fått overtredelsesgebyr på 25.000 kroner, og samme beløp i tvangsmulkt (med frist 1. januar).

— Tvangsmulkt er et middel for å få slutt på ulovligheter, mens overtredelsesgebyr er en straff kommunen kan gi for å bryte loven, opplyser Bjørn Harald Andersen.

Det var i oktober de var ute og avdekket full aktivitet ved treningssenteret, og driften pågår for fullt tre måneder senere.