Vi får knapt nok av smartmobilene og nettbrettene våre, og hvorfor skal du ikke kunne bruke den trofaste Mac-en din til jobbformål uten at IT-avdelingen går i vranglås?

«Bruk din egen dings», eller Bring Your Own Device (BYOD) som fenomenet kalles på engelsk, brer om seg. Stadig flere bedrifter jobber med å legge IT-infrastrukturen til rette for at de ansatte kan bruke sine private PC-er, nettbrett og telefoner på jobb.

Vil bruke eget utstyr

Fagredaktør i Teknisk ukeblad, Odd Richard Valmot, har fulgt BYOD-utviklingen tett siden den spede starten med e-post— på mobilen.

— Dette er først og fremst en konsumentdrevet IT-trend som startet med at ansatte tok i bruk eget utstyr, gjerne uten IT-avdelingens velsignelse. Etter hvert har arbeidsgiverne skjønt at dette også gagner bedriften i form av lavere maskinkostnader og mer produktive medarbeidere.

Valmot mener det særlig er to ting som har satt fart på bring din egen maskin-trenden og endret IT-landskapet de siste årene: Apples lansering av iPad og alle nettbrettene som har fulgt i kjølvannet av den, samt gjennombruddet for nettbasert databehandling, den såkalte nettskyen.

- Med nettskybaserte jobbsystemer er du ikke lenger låst til et operativsystem, du trenger bare en dings med en nettleser, forklarer Valmot.

En utvikling han mistenker har kommet bardus på mange IT-avdelinger og sikkerhetsansvarlige, og peker på at det for få år siden ville vært strengt forbudt hos mange selskaper å benytte sine egne dingser.

Jobber mer

Valmot er ikke i tvil om at arbeidsuka blir lengre når man kan jobbe fra favorittdingsen hvor som helst, og når som helst. Det viser også undersøkelser datautstyrsleverandøren Dell har gjort. Ansatte som gis tilgang til IT-systemene på jobben fra sitt private utstyr blir mer produktive og jobber flere timer enn de som ikke har slik adgang.

En utvikling forskningsleder for Innovasjon og virksomhetsutvikling ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Henrik Finsrud, er skeptisk til.

— Dette er et teknologiskifte som setter store krav til at de ansatte klarer å sette grenser mellom arbeid og fritid slik at ikke denne grensen viskes ytterligere ut, advarer Finsrud.

Motiverende

Direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, deler ikke Finsruds bekymring, og hilser utviklingen velkommen. Han mener de aller fleste fint vil kunne forholde seg til at man bruker samme maskin og skjerm til både jobb og fritid, da det gjerne er snakk om ulike programmer og brukergrensesnitt. Ifølge Waterhouse ikke ulikt det å føre forskjellig typer samtaler rundt det samme bordet.

- Mange er dessuten frustrerte over IT-verktøyet jobben har å tilby. Det ligger derfor en klar motivasjonsfaktor og kompetansebonus når ansatte kan bruke utstyr de liker og kjenner godt, samtidig som arbeidsgiver vil oppleve økt konkurransekraft, sier Waterhouse .

Men han understreker at det kreves fokus på kompetanse og dømmekraft hos både IT-avdelinger og ansatte som bruker eget utstyr. Ikke minst rundt nye problemstillinger knyttet til sikkerhet. Waterhouse tror en bevisst holdning og balansegang vil være avgjørende faktorer for en vellykket bruk din egen dings-løsning.

Fakta: Bring Your Own Device (BYOD)

  • «Bruk din egen dings» er et konsept hvor folk jobber på enheter de eier og gjerne har betalt for selv.

  • Det er primært snakk om mobile enheter som nettbrett, smarttelefoner og bærbare-PC-er.

  • BYOD handler i utgangspunktet om å ta med private enheter på jobb, men begrepet brukes gjerne uavhengig av tid og sted.