Ingen trenger å bekymre seg over vannkvaliteten på Sjøsanden. - Vannverdiene på Sjøsanden er svært gode, sier Jonny Lindland, driftleder for vann og avløp i Mandal kommune. Foto: Espen Sand
Sjøsanden. Foto: Espen Sand

En ødelagt kloakkledning gjorde at kommunen måtte stengte badestedet Budokka i Mandal. For høye verdier av tarmbakterier var grunnen til at folk ikke kunne bade der, men for noen dager siden friskmeldte kommunen igjen det populære badevannet på sin nettside.

Elena Sløgedal og sønnen Anders (5) koste seg i det friskmeldte vannet.

Ikke oppdatert

— Jeg har ikke fulgt med og visste ikke at det hadde vært stengt. Vi bor på Ime og jeg vet at man ikke kan bade i Jåbekksvannet. Der er kvaliteten for dårlig for bading, sier Elena som brukte formiddagen til bading med sønnen.

Det var godt at vannkvaliteten var tilbake til normalen igjen. Budokka er et kjempefint sted, mener Sløgedal.

Mandal kommune måler 16 badesteder hver uke. Gårsdagens målinger viste at Budokka hadde et tarmbakterienivå på mindre enn ti bakterier per 100 milliliter vann, et tall som ikke utgjør noen fare for badende.

Faretruende høy verdi

Norsk institutt for vannforskning mener alle målinger under 100 betegnes som et godt badevann. Verdier over 1000 gjør vannet uegnet for bading. I Mandalsområdet har Jåbekksvannet det høyeste bakterienivået med 400 etterfulgt av Dyrstad på Skjernøy. Selv om Jåbekksvannet er åpent ville kommunelege Stein Erik Grytten ville vært skeptisk til å bade.

— Jeg er på ferie og har ikke selv sett de ferskeste verdiene. Men verdier på 400 er ikke noe særlig å bade i, sier Grytten.

Driftsleder for vann og avløp i Mandal, Jonny Lindland, mener det kan oppstå høye verdier av bakterier i badevann om sommeren.

— Om sommeren kan bakteriene plutselig blomstre opp, uten at vi alltid vet bakgrunnen. I Budokka hadde vi et uhell med en avløpsledning og stengte badeplassen i samråd med kommunelegen, sier Lindland.

Slår Østlandet

Ifølge kommunelegen lever tarmbakteriene kun en ukes tid. Grytten mener Mandal totalt sett har svært gode badevann.

— Vi har flere år med gode målinger i Mandal. Grunnen er nok at mange av badeplassene har saltvann og stor vanngjennomstrømning. Vi finner ikke helt ut av de høye verdiene på Jåbekk og fra tid til annen opplever vi høyere målinger på Piren enn det vi liker, sier Grytten.

— Sammenliknet med badevann på Østlandet er kvaliteten i Mandal langt bedre, sier driftsleder Lindland.