— Den første båten vi tok opp var på torsdag 10. juli. En skjærgårdsjeep, sier Martin Holmbakken i båtopplaget Blindleia Marine i Kjøpmannsvik.

Her er det nemlig ikke uvanlig at båtsesongen er snau for enkelte. Båten som ble tatt opp 10. juli hadde kun vært ute i et par uker. — Det er det korteste vi ser. Det skjedde i fjor også, sier mekanikeren til Fædrelandsvennen.

Han har nå også hentet årets andre båt som har avsluttet sesongen - og det mens julisola skinner og vinteropplag for de fleste båteiere er en fjern tanke.

Martin Holmbakken hos Blindleia Marina tar båten på land, en 22 fots Chris-Craft, i båthavna i Kjøpmannsvik. Foto: Anders Martinsen

Denne gangen er det en amerikaner, en Chris-Craft Corsair på 22 fot. Det skal bare være rundt tre uker siden den ble tatt ut for sesongen. — Det er flere båter som er på vannet i tre, fire uker. Det er jo helt avhengig av hvor lenge hytteeierne er her nede og trenger båt, sier Holmbakken.

Alt mulig

- Hva slags båter er det som brukes så lite?

— Det er alt mulig. Alt fra 10 fot til godt over 20 fot, både gammelt og nytt. Folk har den ferien de har, og ikke mer tid å bruke her nede.

Båten gjøres klar for vinteren. Eirik G. Mathisen spyler av båten, mens Martin Holmbakken klargjør innvendig. Foto: Anders Martinsen

— Da kan man tenke seg at eierne ikke er lenger på hytta heller?- Det er mulig, men det er også dem som har en fin båt, og en bruksbåt. Den fine bruker de kanskje et par uker, mens bruksbåten brukes mer, sier han.

Kraftig vekst

Det er Tor Helge Ribe og svogeren hans som eier det som heter Bjørnevika båtopplag, som de selv har utviklet på fritida gjennom flere år. Men nå har opplaget med 300 plasser vokst seg så stort, at de har leid ut driften under navnet Blindleia marine.

— Det er ofte slik at eieren er ute på hytta i kort tid, og at båten settes ut når han kommer, og tas opp når han drar, sier Ribe.

Men han sier at båt i opplag 10. juli er uvanlig tidlig.

Martin Holmbakken hos Blindleia Marina tar båten på land, en 22 fots Chris-Craft, mens brødrene Odd og Torfinn Gaudestad er på vei ut i snekka – fullastet med materialer. Sommeren er så vidt begynt for dem når andre setter båten i vinteropplag. Foto: Anders Martinsen

— Det er en uke tidligere enn vi pleier. Vi har ennå ikke satt ut den siste båten fra vinteropplag, slik at den første båten kommer opp før den siste går ut. - Hvorfor er det slik?

— Noen er kort tid på hytta, slik at det ikke er hensiktsmessig å ha den ute lenger. Da er det bedre å få den i hus, skjermet for vær og vind.

— Men den siste båten går opp i desember, rett før isen legger seg. Så sesongen er lang, sier Ribe.

Han nevner også at kort båtsesong ofte gjelder dem med råd til flere båter.

- De setter en båt ut på våren når de åpner hytta i pinsa eller 1. mai, og den bruker de hele sesongen. Så har de kanskje en seilbåt eller en annen båt som de kun har ute når de er her i fellesferien.

Flere båter

Ribe og svogeren startet med båtopplaget i år 2000, og har utvidet flere ganger siden. I år må de også leie 10 plasser et annet sted, ettersom kapasiteten på 300 plasser er sprengt.

- Etterspørselen må ha vokst veldig de siste årene?

— Ja, den har vokst ettersom vi har utvidet. Jeg tror det er fordi stadig flere får seg båt, og fordi vi ligger så gunstig til for dem som har hytte i Blindleia. Vi er i hyttemarkedet, og folk slipper å sette båten i Lillesand, Grimstad eller Kristiansand.