Det er Grimstads ordfører Hans Antonsen (V) som er arkitekten bak forslaget som formannskapet i Arendal nå ønsker å utrede.

Froland og Vegårsheis sterke skepsis til kommunesammenslåing er grunnen til tanken om samling langs kysten.

— Det er et spennende alternativ, sier fungerende ordfører Anders Kylland (Frp) i Arendal til Fædrelandsvennen.

På torsdagens møte i formannskapet fikk Venstre og Frp flertall for forslaget om å utrede «kystbyen» som et nytt alternativ for Arendal i den forestående kommunereformen. I tillegg skal alternativet med alle de åtte kommunene i Østre Agder utredes.

- Spenstige forslag

— Fordelene med kommunesammenslåing er utrolig vanskelig å kommunisere ut, og vi politikere må våge å gå foran med noen tøffe og spenstige forslag. Med en slik kystkommune vil vi komme opp i nærmere 80.000 innbyggere, sier Kylland.

Selv har han modellen med de åtte kommunene i Østre Agder som favoritt, men ser åpenbare fordeler også ved å slå sammen de fire kystkommunene.

— Kommunene i Østre Agder samarbeider om det meste i dag, og det eneste vi ikke kan bli enige om er kommunestruktur. Det er jo temmelig paradoksalt, sier han.

19. februar skal bystyret i Arendal endelig avgjøre hvilke modeller de ønsker utredet i løpet av våren.

I Tvedestrand er det nølende interesse for Hans Antonsens nye kystbymodell:

- Spennende tanke

— Dette må vi ta en intern runde på før vi bestemmer oss for om det er noe vi ønsker utredet. Men det er en spennende tanke som vi skal ta med oss videre, sier ordfører Jan Dukene fra Tvedestrand tverrpolitiske liste (TTL).

— Vi ønsker også å utrede alternativene med Grimstad, Arendal, Froland og Tvedestrand, og Tvedestrand, Risør, Vegårdshei og Gjerstad, og har ikke låst oss opp til noe nå, sier han.

Også i Risør er det politisk gehør for en ny, stor kystkommune:

— Jeg har sans for forslaget, og skal legge det fram for bystyret torsdag i neste uke og se om det er noe de ønsker å utrede, sier ordfører Per Kristian Lunden (Ap).

— Byene har mye til felles, og jeg må si jeg er litt bekymret for bysentrene i den nye kommunereformen. Det er mulig vi må tenke større, og tenke sammen, men det forutsetter enighet, sier han.

Selv ser han gjerne at også Gjerstad kommer med på laget:

— De har jo et interessant senter på Brokelandsheia, mener han.

Alle kommuner må innen høsten 2015 ha bestemt seg for hvilke alternativer som skal utredes i den pågående kommunereformen. Våren 2016 skal de første vedtak fattes.