— Noen menn som egentlig ikke hadde trengt det, blir operert for prostatakreft. Og vanlige komplikasjoner ved operasjon er ereksjonssvikt og urinlekkasjer, sier strategidirektør i Helsedirektoratet, Kjell Magne Tveit.

«Movember 2015» er i full gang, og det gros barter over hele verden. Aksjonen, som varer hele måneden, er til for å bedre menns helse, og sette fokus på blant annet prostatakreft.

Benestad

Fædrelandsvennen skrev fredag om den tidligere kinosjefen Petter Benestad, som fikk operert prostatakreften i tide fordi han tok PSA-test årlig. PSA-test gjennomføres som en blodprøve som viser verdier av stoffer i blodet som indikerer at noe er galt med prostatakjertelen.

Og styremedlem Narve Somdal i Profo Vest-Agder, som er fylkesforeningen av prostatakreftforeningen, oppfordret menn over 50 til rutinemessig å sjekke PSA.o

Advarer

Overbehandling er et problem dersom alle menn over 50 år tar PSA, mener helsemyndighetene, som her er representert ved strategidirektør Kjell Magne Tveit i Helsedirektoratet. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Helsedirektoratet advarer imidlertid mot at alle over 50 tar testen.— For høye PSA-verdier betyr ikke nødvendigvis at man har kreft, og lave verdier betyr ikke nødvendigvis at man er kreftfri, sier Tveit.

Helsedirektoratet og Kreftforeningen har samarbeidet om en informasjonsbrosjyre som slår fast at to av tre menn med litt for høye verdier, ikke har kreft («falsk positiv test«). For å unngå ett dødsfall, må 48 som egentlig ikke hadde trengt behandling, likevel behandles.

— Vi regner at 30 prosent av prostatakrefttilfellene ikke trenger behandling, og at mennene kommer til å leve godt med det, sier Tveit.

Han understreker samtidig at de må følges tett, dersom det skjer en utvikling i kjertelen.

Fordelen

Fordelen med PSA-testen er at pasienten blir beroliget dersom det ikke påvises kreft. Og hvis man, som i Benestads tilfelle, virkelig avdekker en aggressiv kreftform, får man gitt behandling med stråling eller kirurgisk operasjon, opplyser Helsedirektoratet.

- Men hva er ditt råd til menn over 50?

— Hovedregelen er at man ikke skal ta PSA-testen med mindre man har problemer med vannlating eller besvær med prostata, sier Tveit, og legger til:

— Eller dersom mange i din familie har prostatakreft, dersom kvinner i din familie har kjent forekomst av BRCA-2 mutasjon i forbindelse med bryst- eller eggstokkreft, og om det er opphoping av bryst- eller eggstokkreft i familien.

Derfor er rådet at menn tar en grundig samtale med legen, og tar en avgjørelse etter det.

Vevsprøve

- Hva om PSA-testen viser indikasjon på kreft?

— Da skal det tas vevsprøve. Det er en langt mer presis indikasjon på kreft, sier Tveit.

Somdal i Profo fastholder at foreningens generelle råd til menn over 50 år er at de skal ta årlige kontroller av PSA.

— Vi vil som foreningen fortsette å anbefale alle over 50 å ta PSA-test. Det skader jo ikke noe, og det kan vise om det er stigende kurve, sier Somdal.

Han legger til at Sørlandet sykehus nå har innført såkalt pakkeforløp for pasienter med kreftmistanke. De gjennomgår grundige undersøkelser av et tverrfaglig team spesialister som skal sikre at riktig diagnose blir satt.