— Jeg spurte om pengene flere ganger. Svaret var alltid «i morgen», men ingenting skjedde. Til slutt ga jeg opp. Jeg kunne ikke fortsette å jobbe uten lønn, sier Astrauskiene til Fædrelandsvennen.

Fra 10. juni til 21. oktober 2013 jobbet 29-åringen rundt 600 timer på Dux sportell i Høvåg.

— Jeg jobbet først i resepsjonen, men etter hvert ble det til at jeg gjorde alt mulig. Jeg likte å jobbe der og hadde lyst til å gjøre det jeg kunne for at gjestene skulle trives, sier Astrauskiene, som flyttet fra Litauen til Norge for to år siden.

Skylder 871.263 kroner

Hotellet ble drevet av selskapet Dux sportell AS, som ble slått konkurs 18. juni.

LES OGSÅ:

— Selskapet inngikk en seks måneders leiekontrakt med eierselskapet. Konkursen berører ikke navnet Dux sportell eller eiendommen, sier Håvard Nyvold, som var daglig leder og styreleder i Dux sportell AS.

Ifølge den foreløpige innberetningen til Kristiansand tingrett er det meldt krav på totalt 871.263 kroner til boet. Pengene er trolig tapt for kreditorene, ettersom det eneste som finnes av verdier er 3 kroner og 3 øre på en bankkonto i Hønefoss Sparebank.

- Var kanskje litt naiv

Som ansatt vil Indre Astrauskiene trolig få dekket sitt krav gjennom lønnsgarantiordningen. 29-åringen forteller at hun lenge håpet at ting skulle ordne seg, men til slutt så hun ingen annen utvei enn å begjære arbeidsgiveren konkurs.

— Jeg var kanskje litt naiv, men jeg stolte på Håvard, sier hun.

29-åringen forteller at hun fikk utbetalt 10.000 kroner 11. september. Det innebærer en timelønn på rundt 16 kroner dersom man legger til grunn en arbeidsmengde på 600 timer. Kravet hun nå har lever til konkursboet er på 69.696 kroner. Kontrakten lyder på 130 kroner i timen.

Vil advare andre

— Jeg tror ikke Håvard var ute etter å lure eller misbruke meg. Mitt inntrykk var at han forventet at hotellet skulle bli en suksess, sier 29-åringen, som måtte tenke seg om før hun sa til å la seg intervjue.

— Det er ikke så lett å innrømme overfor seg selv og andre at man er et offer. Grunnen til at jeg sa ja var at jeg ikke vil at andre skal oppleve det samme som meg. Det er nok mange fra Øst-Europa som tror at slikt ikke skjer i Norge, sier Astrauskiene.

Vanskelig oppstart

Nyvold sier til Fædrelandsvennen at det ikke sto på viljen til å betale, kun evnen.

— Hun skulle hatt betalt og har vært veldig tålmodig. Problemet var at selskapet var tomt. Da hun jobbet her var vi i en vanskelig oppstartsperiode, sier Nyvold.

Nyvold har overfor bostyrer Erik Ottemo opplyst at hotelldriften ble utført av rumenere som ikke skulle få lønn, bare reisepenger og opphold. Ifølge Nyvold skyldtes dette praktiske hensyn.

— Det har ikke vært noe konsept å utnytte noen. For å få lønn må man ha et norsk id-nummer. En slik søknad tar tre måneder å behandle. Folk må uansett få betalt, så da må man kalle det for reisepenger, sier Nyvold

Håper på gjenåpning innen to uker

Håvard Nyvold håper å kunne gjenåpne hotellet innen to uker.

Hotellet i Høvåg ble i januar tvunget til å stenge dørene på grunn av dårlig brannsikkerhet. Før gjenåpning må Nyvold dokumentere at hotellet er trygt å bo i.

— Vi forventer en åpning i løpet av kort tid. Innen to uker vil det være full drift. Det er veldig lite det står på nå, sier Nyvold.

Etter brannvesenets tilsyn avdekket Lillesand kommune at det var utført ulovlig byggearbeid. Ifølge Nyvold er alt dette nå i orden.