KRISTIANSAND: — Jeg ønsker å få forslaget om røykeforbud gjennom, og min sektor må gå foran med et godt eksempel, sier Lars Dahlen til Fædrelandsvennen.

Helse- og sosialsektoren tok i 2011 initiativ til å stramme inn røykingen hos de ansatte i kommunen, ved å innføre røykeforbud i arbeidstida fra 1. januar i 2013. Forslaget var oppe til behandling i kommunens hovedarbeidsmiljøutvalg i fjor sommer, men der ble det stoppet.

I dag finnes det ikke noe overordnet regelverk som forbyr de ansatte i kommunen å røyke. Det er nettopp dét Dahlen og helsesektoren ønsker å endre.

REGELVERK: Det finnes ikke noe overordnet regelverk som forbyr de ansatte i kommunen å røyke. Det er nettopp dét Dahlen og helsesektoren ønsker å endre. - Jeg ønsker å få forslaget om røykeforbud gjennom, og min sektor må gå foran med et godt eksempel, sier Lars Dahlen. Foto: Torstein Øen

— Vi gjorde et vedtak i arbeidsmiljøutvalget for helsesektoren, der vi beskriver hva vi ønsker. Det gikk så videre til hovedarbeidsmiljøutvalget som dekker alle sektorene i kommunen. Der ønsket man ytterligere utredning, og saken har ligget der siden, sier Dahlen.

Røykeforbud i arbeidstiden

Dokumentet som beskriver forslaget fra helsesektoren ble laget av et arbeidsutvalg, og her går det fram hvordan røykeforbudet er ønsket i praksis.

Røykeforbudet skal gjelde i arbeidstiden for de ansatte, i alle bygninger og områder, samt alle transportkjøretøyer som drives av helse- og sosialsektoren.

I dokumentet heter det at sektoren ønsker at kommunen skal være en røykefri arbeidsplass, og at pasienter/brukere/beboere og kolleger ikke skal utsettes for passiv røyking, hverken i inne- eller utearealer, eller fra ansattes klær.

I dokumentet heter det også at dersom man tas for røyking, så skal det etter en rekke advarsler ved gjentatt røyking i ytterste konsekvens vurderes å gi oppsigelse.

Sterk oppfordring

Ifølge helsedirektøren er resultatet av et manglende vedtak i utvalget, at det i kommunen fortsatt er opp til hver enkelt enhet å styre sine oppfordringer til de ansatte om ikke å røyke.

— Hjemmesykepleiere er sterkt oppfordret til ikke å røyke, også ute mellom brukere. Vi har ingen sanksjonsmulighet, men det er gått ut en sterk oppfordring til dem, sier Dahlen.

Han peker på ulike samfunnsinstitusjoner der røykeforbud allerede er innført, og at det er i denne retningen samfunnet nå beveger seg.

— Sykehuset har allerede røykefrie områder, og vi ønsker et strengt regime også i kommunen. Dette er et ønske fra fagpersoner i omsorgstjenesten, og det er en trend siden røykeloven kom at vi tar hensyn til folk som sliter med røyking, sier Dahlen.

Oppfordringen til ikke å røyke i arbeidstiden har blitt delvis innført i deler av kommunen, men noe forbud er ennå altså ikke innført. Men blir forslaget fra helsesektoren vedtatt, så vil det gjelde for alle sektorene i kommunen.

Venter på røykeloven

Bjarne Lauvås, hovedverneombud i Kristiansand kommune og et av medlemmene i hovedarbeidsmiljøutvalget, sier at forslaget fra helsesektoren ikke var godt nok til å kunne implementeres.

— Vi vedtok i fjor at vi skulle vente på ny røykelov, for å se om forslaget ble omfattet av den nye loven. Nå skal vi møte i hovedarbeidsmiljøutvalget igjen i februar, og vi vil ta se på dette forslaget igjen i lys av den nye loven. Men forslaget er problematisk slik det har stått nå, sier han og utdyper:

— Noen av forslagene er i strid med lovverket, og noen er vanskelig å gjennomføre i praksis. Det går på rettighetene de ansatte har som personer, og røyking er jo ikke ulovlig, sier han.

— Samtidig ser jeg at samfunnet stadig bli strengere for røykerne, og om ti år så har vi nok ikke røyking noen steder. Men kommunen er en sammensatt arbeidsplass, og hverdagen for de ansatte i helsesektoren gjelder ikke alle, sier Lauvås.

Oppfordrer til å kutte røyken helt

Grim omsorgstjeneste er en av enhetene i helsesektoren som har gitt en klar oppfordring til de ansatte om å stumpe røyken. Enhetsleder Yngvar Rypestøl sier at erfaringene foreløpig er gode.

— Vi har nye regler som er slått opp på veggene, som er en oppfordring om ikke å røyke i synlige omgivelser utenfor omsorgsboliger, sykehjem og kommunebygninger. Og det er ikke lov å røyke i arbeidsklær, sier Yngvar Rypestøl til Fædrelandsvennen.

Han sier at reglene ble utarbeidet på bakgrunn av henstilling fra kommunen, og innført på slutten av fjoråret.

— Jeg har ikke fått noen negative tilbakemeldinger, og vi tilbyr også røykestanskurs for de ansatte. Jeg ser på dette som et veldig positivt tiltak. Men vi har ingen sanksjonsmulighet, og vi spionerer selvfølgelig ikke på de ansatte, sier han.

Han sier at enheten før regelverket ikke hadde noen særlige oppfordringer om når og hvor røyking var tillatt, og at variasjonen innad i helsesektoren har vært stor.