KRISTIANSAND: Den nye Filadelfia-barnehagen reiser seg på Flekkerøy i løpet av året, og åpner i august 2014. Solkollen barnehage skal ligge i Lindebøskauen, og er planlagt til å romme rundt 100 barn. Reguleringsplanen er godkjent, og byggestart er ventet etter sommerferien.

Filadelfia Kristiansand, som også driver barnehager på Hellemyr, Søm og Hånes, får med dette sin fjerde barnehage i byen drevet med et utvidet kristent fokus.

Administrativ leder i Filadelfia Kristiansand, Lasse Rosten, overser prosjektet, og la nylig ut følgende melding på sin Facebook-side:

"Straks klar for årets første planleggingsmøte for Solkollen Flekkerøy! Arkitekt, entreprenør og utbygger er klar for en ny og supergod barnehage! Følg med i utviklingen!".

Positive

Og innlegget høstet tydelig respons fra de ledende flertallspolitikerne Jørgen Kristiansen (KrF) og Hans Otto Lund (H).

"Lykke til! Dere gjør en god jobb for byen vår!", er kommentaren fra varaordfører Kristiansen, mens Hans Otto Lund skriver "lykke til — skal bli spennende å følge fortsettelsen".

Til Fædrelandsvennen sier Lund at han ikke ser noen problematiske sider ved at barnehagebehovet på Flekkerøy nå blir dekket av en kristen barnehage.

— Jeg synes dette er veldig bra, og en slik barnehage tar vare på våre kulturelle verdier. Men hvis noen vil ha en skreddersydd barnehage, så får de sende barna der de får det. Det ligger ti, tolv barnehager på vei til Randesund som ikke har noen religiøs side, sier Lund.

— Men begrenses ikke valgfriheten til barnefamilier på Flekkerøy når de nye barnehageplassene kommer i kristen regi?

— Private barnehager gjør at vi kan tilby full barnehagedekning, og det er kjempebra at Filadelfia bidrar til dette. Hvis noen synes at de nå presses inn i Filadelfia, så synes jeg det er merkelig, og de kan lett finne alternativer andre steder, sier han.

Noen må ut

Leder av oppvekststyret i Kristiansand, Mette Fimreite Roth (H), sier til Fædrelandsvennen at ingen har krav på å sende barna i den nærmeste barnehagen, og at man derfor må belage seg på å sende barna ut av bydelen hvis man ikke får plass på en av de to eksisterende barnehagene på Flekkerøy, og ikke ønsker å ha barnet i Filadelfia.

— Jeg ser ikke på dette som noe stort problem, og barnhageplassene med utvidet formålsparagraf utgjør kun 5-6 prosent av totalen. Men får man ikke plassen man ønsker på Flekkerøy, så blir valget å kjøre litt lenger, sier hun.

Lasse Rosten sier at Filadelfia nå kun fyller et eksisterende behov på Flekkerøy.

— Nå er noen foreldre nødt til å sende barna til Vågsbygd, og vi er i et tett samarbeid med kommunen om behovet for flere barnehageplasser på Flekkerøy, sier han.

Selv om Filadelfia nå får sin fjerde barnehage i Kristiansand, så mener Rosten at Filadelfia fortsatt er en liten aktør.

— Andre private har langt flere barnehager enn oss, og totalt sett er vi små. Vi går så vidt rundt, og vi gjør ikke dette av økonomiske grunner, sier han.

Behov for plasser

Oppvekstdirektør i Kristiansand, Arild Rekve, sier at det er et behov for flere barnehageplasser i ytre Vågsbygd.

— Med Solkollen og en ny idrettsbarnehage får vi dekket behovet vi har der ute. De to barnehagene som er der nå (en kommunal og en privat, jour. anm.) er ikke nok, sier Rekve, som anslår at Solkollen har ligget i planene i rundt tre år.

— Er det noen motstand hos dere mot å la mange barnehager ha et spesielt livssyn?

— Vi ønsker en jevn balanse, men rundt 6 prosent av barnehagene i Kristiansand har en utvidet formålsparagraf, så det er en liten andel av de totalt 5000 plassene. Vi har også bygget mange nye kommunale barnehager i det siste. Roligheden sto nettopp ferdig, og på øvre Slettheia har vi også fått en flott og ny barnehage, sier han.