— Hva er det egentlig fylkespolitikerne vil? Skal hele Farsund flyttes til Lyngdal, spør farsundsordfører Richard Ivar Buch, og sikter til at antallet videregående skoler i kommunen er redusert fra fire til to, og at man nå kan risikere og miste de to siste.

Farsund eller Lyngdal

Ordfører Richard Ivar Buch mener all fornuft tilsier at Eilert Sundt består. Her fra forrige ukes fakkeltog og allmøte ved nevnte Eilert Sundt i Farsund sentrum. Foto: Tore Haus

De kommende ukene skal nemlig fylkestinget bestemme seg for hvilke skoler i Vest-Agder som skal overleve og hvilke som skal legges ned.Fylkestinget skal ta sin beslutning i desember. Administrasjonen foreslår å legge ned skolene i Kvinesdal, Vanse og enten Farsund eller Lyngdal. I tillegg ryker Søgne.

I forrige uke samlet 400 mennesker seg til folkemøte om Eilert Sundts skjebne i aulaen ved samme skole.

Flest elever, størst kommune

Buch mener all fornuft tilsier at Eilert Sundt bør bestå også fremover.

— Her dreier det seg om å sette elevene i sentrum. I Farsund kommune er det 440 elever i aldersgruppa som går på videregående skole. I Lyngdal er det 360 elever i samme gruppe, hvor om lag 150- 200 av disse går på den private kristne videregående skolen. Da faller det på sin egen urimelighet at Farsund må sende 440 elever ut av kommunen for å gå på skole, når det for Lyngdals del vil bli 150- 200 elever som må flyttes på, sier Buch, og legger til:

— Vi er den største kommunen i Lister og har desidert flest elever i Lister. All fornuft tilsier at vi beholder skolen, bygger den ut og utvikler den til å bli den beste videregående skolen på Sørlandet, sier ordføreren.

Fylkestingets administrasjon foreslår å legge ned skolene i Kvinesdal, Vanse og enten Farsund eller Lyngdal. Det kan gå ut over Eilert Sundt videregående skole i Farsund. Foto: Kjartan Bjelland

— Forståelig engasjement

— Det er et flott engasjement, men det skulle bare mangle at de ikke støttet opp om det. Å bevare Eilert Sundt videregående skole midt i sentrum er en kjempeviktig sak for Farsund, sier lyngdalsordfører Jan Kristensen til Fædrelandsvennen.

Forståelsen er imidlertid ikke en støtte til at Eilert Sundt bør være den videregående skolen som overlever i østre Lister.

- Bør til Lyngdal

— I høringsnotatet til fylket gikk vi inn for at skolen skulle plasseres i Lyngdal dersom prosessen ender med at bare en av de videregående skolene i Farsund og Lyngdal består, forteller ordføreren.

Han mener både geografiske og økonomiske grunner taler for dette.

— Lyngdal har en bedre geografisk plassering enn Farsund. Både i forhold til de to kommunesammenslåingsalternativene som utredes for Lyngdals del, og vår plassering i forhold til E 39, sier lyngdalsordføreren og fortsetter:

- Billigere enn i Farsund

— Økonomisk er det ingen tvil om at det blir billigere å utvide skolen her enn i Farsund, sier Kristensen. Han viser da til den flate tomten i Lyngdal som er regulert og klar til å bygges på, og mener at selv om Farsund har tilbudt seg å ekspropriere tilstøtende eiendommer til Eilert Sundt selv, og at det på den måten kan bli billigere for fylket selv å satse på Farsund, er det fortsatt offentlige penger det er snakk om.

- Dobbeltspill

Farsund har valgt å kjøre et sololøp for egen skole, mener Kristensen.

— Hadde jeg vært ordfører i Lyngdal, ville jeg heller forsøkt å bygge videre på den kristne skolen enn å ødelegge for Farsunds, svarer Buch.

— Vi håper på å få til en delt løsning der yrkesfagene samles i Lyngdal og studiespesialiserende blir i Farsund. Dette prøvde vi også tidligere i prosessen, men Farsund har valgt å kjøre et sololøp for egen skole, sier ordfører Kristensen, og legger til:

— At farsundsordføreren nå bruker den kristne videregående skolen i Lyngdal som argument for at den offentlige skolen da bør legges til Farsund, blir litt dobbeltspill med tanke på at den samme ordføreren dro til Oslo for å prøve å stanse den samme skolen før den ble godkjent.- Dette blir å snu realiteten på hodet, svarer farsundsordfører Buch.

— Grunnen til at jeg reagerte var at den kristne videregående skolen fikk 90 ekstra elever, og dette kunne gå utover kvaliteten på den offentlige skolen. Nå skolen først er der, må man ta hensyn til den når fremtidig skolestruktur i fylket skal legges, mener Buch.

— Jeg har sett hvordan skolen drives, og det er fantastisk flott. Hadde jeg vært ordfører i Lyngdal, ville jeg heller forsøkt å bygge videre på denne enn å ødelegge skolen i Farsund, sier Buch.

- En kamp vi ikke kan tape

— Kampen om å beholde Eilert Sundt videregående skole i Farsund er en kamp vi ikke kan tape, mener leder for Farsund 365. — Næringslivet og industrien i Farsund har investert i skolemiljøet og har tette bånd seg imellom. Fra fylkets side er det flere ganger tidligere nevnt at det for Farsunds del er viktig å beholde utdanning og handel i byen, sier Patricia Hartmann, næringssjef og leder for Farsund 365. — Eilert Sundt er særdeles viktig å beholde og utvide. Jeg er redd for samfunnsvirkningene det vil ha å fjerne denne utdanningsinstitusjonen fra byen, ikke minst for Lista, siden Lista videregående skole også er foreslått nedlagt og ikke må glemmes i debatten.

Hartmann mener argumentene for å beholde og utvide skolen i Farsund er bedre enn for å bygge ny skole i Lyngdal.

— De faglige argumentene for dette er en «by-skole med størrelse på 5 til 600 elever, et godt fagmiljø og en samlet ledelse. Eilert Sundt er hjertet av Farsund by.