Det ble klart under utvalgets møte på Mandal videregående skole tirsdag.

— Vedtaket innebærer at vi går videre med to skoler, men fire studiesteder i Lister, sier utvalgsleder Olav Haavorstad (KrF) til Fædrelandsvennen.

Det blir dermed fortsatt skoledrift i Lyngdal, Farsund, Kvinesdal og Flekkefjord, mens skolen i Vanse legges ned. Kvinesdal vil bli underlagt rektor i Flekkefjord, mens Lyngdal vil bli underlagt rektor i Farsund.

— Det er langt fra sikkert at dette blir det endelige resultatet. Slik jeg ser det er det helt åpent hva konklusjonen blir, sier fylkesordfører Terje Damman (H), som var til stede som tilhører.

Saken blir endelig avgjort i fylkestinget i desember.

KrF vil utrede mer

Under debatten i hovedutvalget fremmet Høyres Benedichte Limmesand forslag om å legge ned skolene i både Vanse og Kvinesdal.

— På disse to skolene er det behov for vedlikehold til 200 millioner kroner. Vi er nødt til å kunne drive så effektivt at vi sikrer best mulig skole for pengene, sa Limmesand.

KrF foreslo på sin side å frede skolene i Farsund og Flekkefjord, samt gjøre ytterligere utredninger for å kartlegge konsekvensene av nedleggelse ved de tre andre studiestedene. Det fikk Limmesand til å beskylde partiet for beslutningsvegring.

— Vi er nødt til å ta en beslutning. Det verste som kan skje er at vi fortsetter i et vakuum, der verken lærere eller elever vet hva som skjer, sa Limmesand.

Kommunepolitikken vant

Kai Steffensen Østensen i ungdommens fylkestingsutvalg er skuffet over vedtaket.

— Vi er overbevist om at det beste er å samle alt på to skoler, i Flekkefjord og i Farsund. To skoler med 500-600 elever hvor det både er yrkesfag og studiespesialisering er det beste. Her har kommunepolitikken vunnet over ungdommen, sier Steffensen Østensen.

Ordfører i Farsund, Richard Buch, var også til stede under møtet. Han er fornøyd med vedtaket, men er spent på om det kommer penger til nødvendig utbygging av Eilert Sundt videregående i Farsund.

— Jeg føler meg ikke sikkert på at vi får midler til å klargjøre Eilert Sundt til å ta imot elevene fra Lista videregående skole i Vanse. Vi er nødt til å bygge ut på Eilert Sundt før det blir gjort noe med Lista, sier Buch.

Beholder skole i Søgne

I spørsmålet om nedleggelse av skolen i Søgne var fylkestingspolitikerne enige om at den planen burde skrinlegges. I stedet vedtok et flertall å bygge ny skole på Tangvall i perioden 2015-2018. — Vi går inn for at vi får en ny skole på Tangvall. Høyre legger til grunn at vi skal fortsette med fritt skolevalg, så da blir det viktig at skolen på Tangvall får et godt tilbud og at den er flink til å markedsføre tilbudet sitt, sa Høyres Sigrid Tufteland.

Administrasjonen fikk dermed liten støtte for sine forslag, som gikk ut på å legge ned fire studiesteder, Søgne, Kvinesdal, Vanse og enten Farsund eller Lyngdal.