Randi Strøm fra Fagforbundet i Vest-Agder (f.v.), Rita Torkildsen fra Vennesla videregående skole og prosjektmedarbeider Hanne Mensner Lerstang i Bli helsefagarbeider, mener konkurranser som dette er med på å skape interesse for faget. Foto: Inger M. Witteveen

VENNESLA: — De var så flinke at jeg fikk gåsehud, sa Siren Rosseland, lektor i helsefag og vinnerlagets lærer, etter konkurransen i Vennesla kulturhus 29. april.

— Jo, det var veldig spennende, medga Hanne Louise Jonassen Salvesen (17).

— Og en hard kamp, supplerte Solveig Lange Pedersen (17), den andre halvdelen av vinnerlaget fra Lister videregående skole avd. Lyngdal.

Lyngdal stilte med to lag, Vennesla og Mandal med ett lag hver. Mesterskapet var lagt opp som et rollespill, med skolenes heiagjeng i salen. Deltagerne fikk i oppgave en dagvakt der de skulle hjelpe en pasient med demens og diabetes type 1. Og ble vurdert av en jury ut i fra kriterier som kommunikasjon, hygiene, etikk og yrkesutøvelse.

— Det å være helsefagarbeider er en viktig oppgave. Et arbeid som gir mening og hvor du kan være med å gjøre en forskjell, mener vinnerduoens lærer. Hun oppfordrer kommunene til å organisere hele stillinger for å gjøre yrket mer attraktivt.

Mangel på fagfolk

Rekruttering til yrket er viktig. Prognosene tilsier at Norge har behov for 18000 flere helsefagarbeidere innen 2020.

Randi Strøm fra Fagforbundet i Vest-Agder (f.v.), Rita Torkildsen fra Vennesla videregående skole og prosjektmedarbeider Hanne Mensner Lerstang i Bli helsefagarbeider, mener konkurranser som dette er med på å skape interesse for faget. Foto: Inger M. Witteveen

— Samhandlingsreformen gjør at det vil være stor mangel på helsefagarbeidere i fremtiden, sier fylkeseksjonsleder i Fagforbundet i Vest-Agder, Randi Strøm, som sammen med Rita Torkildsen, lærer for helsefagarbeider VG2 ved Vennesla videregående skole og prosjektmedarbeider Hanne Mensner Lerstang i Bli helsefagarbeider, står bak arrangementet.

Meningsfylt, variert og jobbing i team listes opp som noen av yrkets kvaliteter.

— Og du får brukt seg selv, skyter prosjektlederen inn, og legger til at det er gode muligheter for videreutdanning gjennom fagskole med ti forskjellige retninger.

Damene synes det er gledelig med flere menn. De tror at velferdsteknologi og innovasjon som er på full fart inn i yrket, vil trigge flere gutter.

NM neste stopp

For de nybakte fylkesvinnerne venter lærlingkontrakt etter skoleslutt. I oktober går turen til NM i Trondheim. Vinneren her kommer på yrkeslandslaget og skal representere Norge i helsefagarbeiderfaget under VM i Brasil i 2015. — Vi vil gjøre det beste vi kan, sier Lange Pedersen. Makker Jonassen Salvesen håper på oppgaver som er mer akutt, gjerne hjerneslag. Begge håper på pallplass og billett til Brasil.