I tre generasjoner har Barbie-dukken vært mange jenters favorittleketøy. Med sin smale midje, lange bein og store pupper, har Barbie også fremstått som idealkvinnen for mange jenter.

En av disse er Jeanette Sommer (34) fra Åsane i Bergen. Hun gjør alt hun kan for ligne Barbie.

— Jeg har alltid likt Barbie. Helt siden jeg var liten og lekte med barbiedukker har hun vært idealkvinnen for meg. Hun har smal midje, perfekt rumpe, perfekte store pupper, langt flott hår, store øyne, liten nese og store lepper. For meg er hun den perfekte kvinnen. Det er sånn jeg vil se ut, sier Sommer.

Blir kalt Barbie

Utseendet har alltid vært viktig for henne. Men i begynnelsen av 20-årene begynte det å ta av. Hun tok sin første av i alt tre brystoperasjoner, fikk leppeinnjeksjoner og begynte et strengt treningsregime.

Jeanette Sommer (34) har tatt 800 gram silikon i hver pupp, Botox i leppene, og trener 5-6 ganger i uken for å se mest mulig lik ut på Barbie. Foto: Ronald Hole

— Opp gjennom årene har de fleste kalt meg for Barbie. Jeg har jo sett at jeg ligner litt, så da har det blitt naturlig å gjøre enda mer ut av det. Jeg gjør det jeg kan for å ligne henne og være den beste versjonen av meg selv, sier hun.- For meg er det kjempeviktig å se bra ut, både overfor meg selv og andre. Jeg liker å få mye oppmerksomhet, det skal jeg ikke legge skjul på, sier Sommer.

Hun bor i Bergen der hun jobber som personlig trener og modell. For fem år siden begynte hun med fitnesstrening og i fjor deltok hun i sin første bikinifitnesskonkurranse. Det har gjort ønsket om å bli mest mulig lik Barbie, enda sterkere.

— Da jeg begynte med fitness selv, og ble personlig trener, merket jeg at jeg ble enda fastere og bedre trent. Da så jeg alt jeg kunne gjøre med kroppen som gjør at man blir mer lik på Barbie, sier Sommer.

Livmål på 50 cm

Sommer er ikke alene om å ville ligne Barbie. Over alt i verden finnes det kvinner som ønsker å se ut som henne. Ukrainske Valeria Lukyanova er en av dem. Livmålet hennes er på 50 centimeter, noe som er skremmende tett på Barbies, som i menneskestørrelse ville tilsvare 40 centimeter. Hun bruker blå kontaktlinser og har silikon i brystene, men insisterer på at hun ikke har hatt noen andre plastiske operasjoner.

Olga Oleynik og amerikanske Blondie Bennett har også viet livet til å bli en levende Barbie. Bennett har brukt mange millioner, primært donert av mannlige fans, på operasjoner for å få enorme bryster, en smal midje og lepper fulle av Botox.

barbi2.jpg

Sommer kjenner godt til flere av de andre Barbie-kopiene.— Jeg har lest om disse. Det går an å ta det for langt, men jeg synes folk må få gjøre det de vil, så lenge de ikke skader andre, sier hun.

— Du er ikke redd for at idealene som du og andre fremmer er med på å påvirke unge på en uheldig måte?

— Jo, jeg ser det. Samtidig er det så mye i samfunnet som kan påvirke de unge i feil retning. Nå går jeg ikke ut og sier sånn skal man være og at dette er det perfekte. Det er dette jeg vil være, men jeg sier ikke at andre skal gjøre det. Jeg oppfordrer ingen til å se ut som Barbie, det er bare mitt ønske, sier Sommer.

— Tror du at det imaget Barbie og du har kan være med å skade jenters selvbilde og kanskje gi økt risiko for spiseforstyrrelser?

— Ja, jeg tror det kan skade de unge - at de kan få spiseforstyrrelser og føle et veldig press i forhold til utseendet. Jeg føler det veldig selv. Det er et veldig stort press på å se bra ut. Man skal være fit, se flott ut, alt skal være perfekt. Men jeg føler ikke at jeg ikke skal gjøre det jeg vil selv bare på grunn av det. Jeg er ikke ute etter at folk skal bli som meg eller etterligne meg. Ja, jeg liker oppmerksomhet, men jeg vil ikke være et forbilde, sier hun.

- Nedverdigende ideal

Anette Hauge-Eltvik er spesialpedagog og har forsket på spiseforstyrrelser. Hun tror at Barbie-syndromet handler om å oppnå noe og bli sett.

— Barbie er en konkret figur som på en måte kan sees som parodien på skjønnhetsidealet for øvrig. Det er kanskje lettere for noen å ha en konkret figur å forme seg etter, framfor et vagt ideal om å være slank, veltrent og sexy. I tillegg får de oppmerksomhet av både kjente og ukjente. De føler seg sett og dermed får de en bekreftelse på at de er ikke bare én av mange, de er spesielle, sier Hauge-Eltvik.

Hun synes det er trist at Barbie er blitt et skjønnhetsideal for mange unge jenter.

barbi3.jpg

— På et vis mener jeg at det idealet er nedverdigende mot oss som kvinner. Barbie er en dukke med umenneskelige proporsjoner. Hun er et objekt, ikke et menneske. Tenåringsjenter som tenker at lykke henger sammen med utseende vil oppleve et evig jag, og en følelse av aldri å være bra nok, sier hun.- Kan Barbie være med på å påvirke folk til å utvikle en spiseforstyrrelse?

— Barbiedukken i seg selv er ikke nok til å utvikle en spiseforstyrrelse. Heller ikke det å ha Barbiedukken som skjønnhetsideal. Men de som blir besatt av å se ut som Barbie, og lar besettelsen gå utover kroppen, kan utvikle en form for spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelser starter som regel som en mestringsstrategi for å få «kontroll» over det som ikke er synlig og konkret, nemlig følelser, sier hun.

Umulig å ligne Barbie

Postdoktor ved Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Syddanmark, Mia Lichtenstein, mener at det er flere ting som gjør at noen ønsker å ligne Barbie.

— I tillegg til det genetiske materialet vårt er mye selvfølgelig også avhengig av de omgivelsene vi vokser opp i. Er man i et idrettsmiljø eller et miljø der alle er opptatt av kropp og mat, vil det prege oppfatningen av hva som er «normalt», sier Lichtenstein til vitenskap.dk.

Hun mener de som ønsker å ligne Barbie, har en nesten umulig oppgave.

— Barbie er ekstremt tynn. Hun har store bryster og veldig lange armer og bein. Dimensjonene hennes er absolutt ikke normale for et menneske, sier Lichtenstein.

En gruppe australske forskere gjennomførte i 1996 en undersøkelse der de oversatte Barbies høyde og andre kroppsproporsjoner, og sammenlignet dem med en gruppe virkelige kvinner. Konklusjonen var at bare én av 100 000 kvinner som har mål som ligner Barbie.

Vitenskap.dk har laget en illustrasjon av Barbie hvis hun levde i virkeligheten. Livmålet hennes ville blant annet gjøre at hun måtte kvitte seg med et par organer, mens de syltynne anklene og små føttene ville gjort det umulig for henne å gå.

Litt lettere er det å ligne Barbies kjæreste, Ken. Ifølge den australske studien har en av femti menn hans kropp.

Har blitt mer lykkelig

I et stort intervju med Fast Company nylig, fortalte sjefdesigneren for Barbie, Kim Culmone, grunnen til at Barbie ikke ligner en virkelig kvinne.

— Barbie var aldri designet for å være realistisk. Det er fordi det skal være lett å kle av og på henne, og fordi mødre skal kunne gi Barbie-utstyret i arv til døtrene sine, sa hun.

Sommer skjønner at det er umulig å få kroppsproporsjoner som er helt lik Barbies.

— Men jeg ønsker å være en realistisk og menneskelig versjon av en barbiedukke. At man ser bra ut, uten at man må fjerne noen ribbein eller gjøre noe annet ekstremt, sier Sommer.

— Hvilke reaksjoner har du fått fra andre på det du gjør og måten du ser ut?

— Det er veldig varierende. Jeg har fått mye positiv oppmerksomhet, spesielt fra gutter, men også fra jenter. I utlandet er det mange som kommer bort til meg og sier at jeg er flott og ligner på Barbie. Her i Norge er holdningen ofte «hun liker jeg ikke», i stedet for at de sier jeg er flott. Men kanskje de innerst inne tenker at de ønsker at de så ut litt som deg, sier Sommer.

Hun er ikke noen stor fan av janteloven.

— Den synes jeg bare er tull. Jeg synes folk skal være som de vil og jeg synes folk skal ha respekt for at andre skal få være som de er, så lenge de ikke skader andre.

— Blir du mer lykkelig jo mer lik du blir på Barbie?

— Ja, absolutt.