Utstillingen er portrett av den tyske offiseren Hanns Ebert, og hans bilder av Mandal som ble tatt i 1941-1943 mens Ebert var stasjonert i sørlandsbyen under andre verdenskrig. Foto: Espen Sand
-Disse bildene er helt unike, sier regionskonservator Hansen om bildene fra øvingsbombefeltet i Hålandsheia. Foto: Espen Sand
Slik var utsikten fra det gamle kikkerthuset på Uranienborg i krigsårene. I horisonten synes Ryvingen fyr. Foto: Espen Sand
Ebert hadde tatt bilde av "kjærlighetsbenken" som sto utenfor Andorsengården. Benken fra krigsårene er også plassert under bildet. Foto: Espen Sand
Uranienborg med utsikt mot Sanden. Foto: Espen Sand
Det finnes svært få bilder fra Mandal i krigsårene 1940-1945. Den store samlingen av den tyske offiseren, Hans Ebert, er derfor av unik historisk verdi. Foto: Espen Sand

Se bildeserie øverst i artikkelen.

— Han døde i 1950, men hans gjenlevende familie sier at denne fotosamlingen var det eneste han brydde seg om før han døde, sier Thor Gunnar Hansen, regionkonservator ved Vest-Agder-museet Mandal.

Den tyske offiseren Hanns Ebert var stasjonert i Mandal fra 1941-1943, under andre verdenskrig. Han var svært interessert i foto og i løpet av årene på Sørlandet tok han en rekke lysbildeserier i farger med sitt Leica kamera.

— Vi har svært få bilder fra krigen som dokumenterer Mandalsområdet. Denne samlingen er derfor helt unik, sier Hansen.

130 lysbilder

Hansen og museet i Mandal har fått retusjert lysbildene og trykket dem på bjørkeplater. Samlingen de fikk av Eberts familie inneholdt 130 bilder og museets utstilling inneholder flere titalls bilder fra Mandal.

Utstillingen har Hansen kalt «En romantiker i krig», der den også skildrer livet Ebert levde. En forelskelse i Mandal står sentralt.

— Utstillingen er todelt. Dette handler like mye om dokumentariske bilder som personen Hanns Ebert. Vi forteller hans livshistorie sammen med bildene. Mens han var i Mandal traff han den tyske kvinnen Elli Tempelmann som også var stasjonert i Mandal. Deres kjærlighet til hverandre har vi lagt stor vekt på, sier konservatoren i Mandal.

Kontraster

Hansen har brukt store deler av vinteren til å søke etter dokumentasjon om Ebert og hans liv.

— Det har vært et skikkelig letearbeid. Store deler av Informasjonen har jeg funnet i statsarkivet, sier han.

Ebert bodde blant annet på Møllers Hospits og Lord Salvesens gate 2 mens har var i Mandal. Han var «standortoffizier» og løytnant av rang. Bildene viser at han vært svært opptatt av vakre stemninger i naturen.

— Denne utstillingen viser også en kontrast mellom vakre naturbilder og det negative krigen medførte, sier Hansen.

Knut Lindseth, tidligere museumsbestyrer og ordfører i Mandal, mener utstillingen er en sjelden historisk godbit.

Viktige bilder

— Den er unik og gir og gir oss kunnskap for å dokumentere den lokale historien. Jeg tror ikke vi har sett en slik type utstilling i Norge tidligere, sier Lindseth, som i 2009 mottok Kongens fortjenestemedalje i sølv for sitt engasjement for Mandal by.

Mange tyske soldater som tjenestegjorde i Norge var ivrige fotografer. I 2010 offentliggjorde det tyske riksarkivet, Deutsches Bundesarchiv, flere ukjente bilder som kastet nytt lys over krigen i Norge. Hovedsakelig bilder som kun pressebyråene og tyske soldater hadde muligheter til å ta. Ifølge Hansen er bildene fra øvingsbombefeltet i Hålandsheia slike typer bilder.

— Gjennom disse bildene får vi dokumentert hvordan de brukte området bak flovarden som øvingssted. På ett av bildene ser man også en bombe som eksploderer, sier han.