Dermed får foreningens medlemmer muligheten til å holde butikkene åpne noen timer ved cruiseanløp 3. august og under skalldyrsøndagen 10. august.

— Vi søkte om dispensasjon for tre søndager i juli og to i august, men fikk avslag i juli fordi vi ikke hadde gode nok «særlige grunner». Det tar vi til etterretning, sier leder i MHSF, Patricia Hartmann til Fædrelandsvennen.

— Vi hadde håpet å få holde åpent gjennom hele sommeren. Vi har mange konserter og arrangementer som trekker folk, vi har hytte- og båtefolket, og utenlandske turister. For dem er det liten forskjell på en søndag og en mandag, sier Hartmann.

Vil bli turistby

Dispensasjonen gjelder bare for Mandal Handel og Service Forenings medlemmer.

— Søknaden er sendt av oss, og gjelder dermed utelukkende for våre medlemmer. Ettersom Mandal ikke har status som turistby, må vi søke enkeltvis om dispensasjon, sier Hartmann.

Nå vil foreningen jobbe videre inn mot kommunen for å få sendt inn søknad til Fylkesmannen for å bli godkjent som typisk turistby.

Økt omsetning

Skulle Mandal få denne statusen, vil det innebære at alle butikker som ønsker det, kan holde åpent alle søndager fra 1. juni til 30. august. Hartmann er forsiktig med å anslå hvor mye medlemmene taper på manglende søndagsåpent.

— Enkelte bransjer har 60 prosent av omsetningen om sommeren. Det er vanskelig å si hvor mye det vil bety for vår del, men nå får medlemmene våre to søndager hvor de kan prøve ut dette. Det er gledelig, sier Hartmann.