AVDEKKET: Forvaltningsrevisor Veronika Andresen i Kommunerevisjon Vest la fram den avslørende rapporten for kontrollutvalget tirsdag morgen. Foto: Jarle R. Martinsen
ALVORLIG: Både leder av kontrollutvalget Ebba Fare Roksvold og ordfører Tore Askildsen (bak) karakteriserer det som alvorlig at kommunen år etter år har brutt loven.

MANDAL: – Svært alvorlig, konkluderte kommunens kontrollutvalg som tok for seg rapporten tirsdag.

Kommunerevisjon Vest (KV) har på oppdrag plukket ut ti tilfeldige anskaffelser som kommunen har gjort de siste årene. Gjennomgangen konkluderer med at lovverket er brutt i alle disse tilfellene.

Mest alvorlig mener kontrollutvalget det er at i sju av tilfellene ble ikke kjøpene lagt ut på anbud slik loven krever.

Bybroa

Blant de ti anskaffelsene er prosjekteringen av den nye bybroa. Det var firmaet Rambøll Norge som fikk jobben for 1,8 millioner kroner – en sum som til slutt steg til hele 4,5 millioner kroner.

KV skriver i rapporten at prosjekteringen verken ble kunngjort eller konkurranseutsatt i alle EØS-land slik reglene tilsier.

Brudd på brudd

Her er de andre prosjektene som ble vurdert og der det var lovbrudd:

• Juridisk bistand til Barnevernet Sør:

Kommunen brøt loven da tjenesten ikke ble konkurranseutsatt. Verdien var på 530.000 kroner.

• Utenomhusanlegg til Blomdalen Ungdomsskole:

Dette var verdt 2,7 millioner kroner. Her tok kommunen forbehold om å utelate enkelte poster i konkurransegrunnlaget, noe som er et lovbrudd.

• Innkjøp av emballasje til sentralkjøkkenet:'

Verdt 146.000 kroner i 2011. Her ble alt kjøpt fra ett firma uten at andre fikk slippe til.

• Innkjøp av kran og utstyr til teknisk driftsbygg på Jåbekk:

Verdt 290.000 kroner. Kommunen ringte til to firma for å få anbud. Reglene sier at minst tre skal kontaktes og uansett mener revisjonen denne jobben burde vært utlyst.

• Kjøp av konsulenttjenester til teknisk drift i 2011:

Verdt 193.000 kroner. Kun ett firma ble kontaktet for disse tre oppdragene – igjen brudd på loven.

• Reparasjon av pumpestasjoner i 2011:

Verdt 324.000 kroner. Kun ett firma ble kontaktet direkte, et lovbrudd.

Revisjonen skriver i rapporten at det i bare ett av de ti vurderte tilfellene ble laget en verdiberegning av innkjøpet slik loven krever. Det skal lages anskaffelsesprotokoll ved kjøp, det ble ikke gjort i noen av tilfellene.

I sju av de ti tilfellene var det ikke innhentet skatteattester slik man skal. Og i seks av åtte anskaffelser ble det ikke innhentet egenerklæringer angående HMS, slik loven krever.

Tilhører fortiden

Ordfører Tore Askildsen overvar møte og likte naturlig nok ikke det han hadde hørt.

– Jeg både håper og tror at dette er en praksis som tilhører fortiden. Nå er det fullt fokus i organisasjonen på å følge regelverket. Ikke bare fordi man skal det, men også fordi det naturligvis kan være betydelige beløp å spare ved å konkurranseutsette kjøp av tjenester, sier han.