FLEKKEFJORD: – For å få konsesjon er det en forutsetning at de to vertskommunene er positive, men vi håper også på et positivt utfall i hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø og fylkesutvalget i Vest-Agder, samt kommunestyret i Sokndal, sier daglig leder Harald Dirdal i Siragrunnen Vindpark AS.

Store dimensjoner

Selskapet ønsker å bygge mellom 25 og 67 vindturbiner ute i sjøen på grensen mellom Flekkefjord og Rogaland.

KRAFTPLUGGER: Vindturbinene på Siragrunnen kan medregnet vingene komme til å strekke seg over 200 meter over havoverflaten. Utbygger presiserer at vingespissene ikke vil bli malt røde slik de er på denne illustrasjonen. Foto: kjm

Disse vil bli fra 80 til 140 meter høye, og medregnet vingene strekke seg opptil 215 meter opp over havoverflaten.Det er søkt konsesjon for en totalt installert effekt på inntil 200 megawatt (1 MW = 1 million watt). Det er nesten tre ganger så mye som Lista vindpark med 31 vindturbiner.

Mindre konfliktfylt

Offshoremøller er blitt sett på som mindre konfliktfylte enn vindparker på land. Naturinngrepene vil på Siragrunnen etter fylkesrådmannen i Vest-Agders oppfatning likevel bli uakseptabelt store.

Dersom NVE likevel skulle gi konsesjon, ber fylkesrådmannen om at utbygger blir pålagt å gjennomføre avbøtende tiltak i tråd med ønsker fra Flekkefjord kommune. Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø og fylkesutvalget skal behandle konsesjonssøknaden henholdsvis 6. og 12. februar.

Fiskerlaget Sør har også protestert heftig på at vindturbinene er tenkt plassert på den kystnære fiskebanken utenfor Åna-Sira. Siragrunnen er ifølge lokale fiskere et viktig gyteområde for både sild, torsk, hyse, sei og hummer.

Harald Dirdal har forståelse for at fiskere ønsker å verne om et område de har hatt enerett på i alle år. Han mener fiskeri og vindpark kan leve side om side.

6,4 milliarder kroner

De totale utbyggingskostnadene for Siragrunnen vindpark er stipulert til 6,4 milliarder kroner. Mens vindparken på Lista fikk 388 millioner kroner i statsstøtte, vil offshoremøllene utenfor Åna-Sira kunne bli lønnsomme uten statsstøtte. Offshoremøllene skal bidra til elektrifisere installasjoner i Nordsjøen.

Siden oljeselskapene betaler hele 78 prosent skatt vil de få en svært gunstig effekt av å investere i en offshorevindpark.

Industrieventyr

Dersom NVE gir konsesjon og vindparken blir realisert, vil Flekkefjord og Sokndal kommuner de 10 første årene kunne påregne å få henholdsvis 8 og 28 millioner kroner i årlig eiendomsskatt fra vindmølleparken.

I tillegg har selskapet Siragrunnen AS lovet kommunene lokale arbeidsplasser og et fiskerifond.

– I tillegg til å realisere vindparken ønsker vi å bygge opp en permanent produksjon av fundamenter for offshoremøller på kontinenter. Produksjonen vil foregå i Flekkefjord og Sokndal. Vi håper å skape et lite industrieventyr, og da er det viktig å få politisk oppbakking fra begge fylkeskommunene fra, sier Harald Dirdal.