På landsbasis avdekket Tollvesenet unndragelser for hele 1,4 milliarder kroner i 2012. Det er en økning på omkring 40 prosent fra 2011. — Resultatene fra våre økonomiske kontroller har økt med over 400 millioner kroner sammenlignet med 2011 og er høyere enn noen gang tidligere, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Båtsmugling

I Region Sør som omfatter Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene ble det avdekket unndragelser for nær 377 millioner kroner. I 2012 avdekket tollvesenet flere tilfeller hvor rådyre båter ble innført til Norge uten at myndighetene ble orientert.

— Bare i Tollregion Sør-Norge ble det avdekket unndragelser ved båtsmugling på mellom 5 og 10 millioner kroner, der den dyreste «svarte båten» kostet mer enn 10 millioner, opplyser Røse.

Kontorsjef ved revisjonskontoret i Region Sør, Sten Bråten, forteller til Fædrelandsvennen at Agderfylkene ikke skilte seg særlig ut i 2012. — I fjor var det ingen spesielle i fra Agder. Det var heller ingen saker med spesielt store verdier eller at metodene var oppsiktsvekkende, sier Bråten.

Gullsmugling

På landsbasis skilte 25 saker seg ut ved at beløpet oversteg fem millioner kroner.

— Den største etterberegningen gjaldt manglende innbetaling av merverdiavgift på 200 millioner kroner. 30 av de mest alvorlige unndragelsene ble politianmeldt, mens øvrige unndragelser ble sanksjonert med gebyr og tilleggsavgift, opplyser Røse.

Ifølge Tollvesenet er det blitt et nytt fenomen at det smugles gull for store verdier.

— Gullprisen og omsetningen av gull har økt sterkt de senere årene. Toll har i nært samarbeid med politiet og Skatteetaten avdekket organisert smugling og merverdiavgiftsunndragelser for mange titalls millioner kroner i 2012, opplyser Røse.