KRISTIANSAND: — Det er klart at et slikt system hadde hjulpet også oss, sier Helge Breilid, kontorsjef i Tollregion Sør til Fædrelandsvennen.

Ifølge Aftenposten har Tollvesenet i Østfold økt beslagene med 25–30 prosent etter at de startet automatisk sjekk av kjennetegn på alle biler som kjører inn i landet.

Foto av kjøretøyene sjekkes automatisk mot flere databaser.

I dag skjer den digitale skiltavlesningen kun på de syv grenseovergangene i Østfold. Nå vil Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse overvåke flere grenseoverganger.

Synes du tollvesenet bør få lagre bilskilt for å kunne ta flere smuglere? Si din mening under saken!

Ønsker også i Kristiansand

ØNSKER FLERE VERKTØY: Kontorsjef Helge Breilid i Tollregion Sør vil ta flere smuglere med digitale skiltavlesning. Her med et stort parti alkohol beslaglagt i fjor sommer. Foto: Torstein Øen

I dag står tollerne klare hver gang Superspeed legger til kai i Kristiansand. Men med 400-500 biler om bord skal det godt gjøres å fange opp en hver bilist med urent mel i bagasjen.

— Med digital skiltavlesning kunne vi ha blitt varslet om biler som kan være innblandet i all mulig slags kriminalitet. For eksempel gjennom en melding fra Europol, sier Helge Breilid, kontorsjef i Tollregion Sør.

Vil lagre lenger

Tollvesenet har nå kun lov til å lagre dataene fra grensepasseringene i én time før de slettes. I Aftenposten tar Toll- og av giftsdirektør Bjørn Røse til orde for å lagre dataene i inntil et år.

— Jeg støtter tolldirektøren i dette. Ved å kunne lagre dataen lengre, får du et bedre verktøy med tanke på etterretning og kartlegging av hva som passerer inn i landet. Vi kan få opplysninger om hvilke biler som brukes til smugling og til hvilke tider av døgnet det smugles, sier Helge Breilid.

Han ser for seg at dataene kan bli nyttige også i evalueringen av hvordan smuglere klarer å lure tollerne på kaia.

- Ikke rettet mot vanlige reisende

Hvert år passerer store mengede narkotika og dopingmidler over fergekaia i Kristiansand. I fjor ble det beslaglagt mest av stoffet amfetamin, til sammen 13 kilo.

— Hvordan tror du vanlige ferjepassasjerer vil oppleve å bli overvåket gjennom skiltavlesning?

— I den forstand at vanlige reisende blir overvåket, så er det for å luke ut alvorlige kriminelle. Vanlige reisende er ikke interessante for Tollvesenet, sier kontorsjef Helge Breilid.

- Må lovendring til

Tolledelsen mener at Datatilsynet har satt for strenge regler for den digitale overvåkingen av grensepasseringene. Men møter ingen forståelse for dette.

— Lovverket er teknologinøytralt. Det betyr at det er tillatt å overvåke grensen med digital registrering av bilens kjennetegn, så lenge teknologien brukes som erstatning for øyet. Det vil derimot kreve en lovendring når Tollvesenet nå vil foreta en massiv innhenting av data om biler som passerer grensen, sier fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet til Aftenposten.

Hun sier at en rekke privatpersoner har tatt kontakt med Datatilsynet, fordi de lurer på om den digitale overvåkingen av grensen er ulovlig.

Synes du tollvesenet bør få lagre bilskilt for å kunne ta flere smuglere? Si din mening under saken!